Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor skillnad mellan sjukhusen

Publicerad: 30 januari 2013, 15:17

Bristen på vårdplatser på sjukhusen är en visa. Men skillnaderna sjukhusen emellan är stor, visar nya siffror.


Rikssnittet på runt två överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser låter inte så mycket, tycker Margareta Berglund Rödén, projektledare för det rapporteringssystem om överbeläggningar som Sveriges Kommuner och Landsting nu bygger och som sjukhusen sedan i höstas rapporterar in till.

Margareta Berglund Rödén är förvånad över att siffrorna från många sjukhus inte är högre.

– De stämmer inte riktigt med den bild som jag förväntade mig, säger hon.

Än så länge har SKL inte presenterat någon sammanställning av siffrorna eftersom systemet har buggproblem. Men enligt en återrapportering som gjordes direkt till landstingen förra veckan varierar antalet överbeläggningar från 0 till 10 per 100 disponibla vårdplatser. Snittet ligger alltså runt 2.

För att få jämförbara siffror ska sjukhusens uppgifter till databasen gälla vårdplatsläget klockan sex varje­ morgon. En överbeläggning på en avdelning får inte kvittas mot en ledig plats på en annan typ av avdelning.

Sjukhus med mer planerad verksamhet har förstås lättare att undvika överbeläggningar än de med stor akut verksamhet.

Skånes universitetssjukhus förekommer ofta i medier då det talas om platsbrist men sjukhusets kvotsiffra ligger på snittet för riket.

– Men det är alldeles för mycket. En kvotsiffra på två innebär att vi har runt 75 överbeläggningar per dag, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare i Region Skåne.

– Jag tror att små sjukhus med runt 100 vårdplatser har lättare att hantera en handfull överbeläggningar än vad ett stort sjukhus har eftersom siffran multipliceras snabbt där. I snitt har Region Skåne 150 överbeläggningar dagligen.

Sven Oredsson har även varit med och arbetat fram de kriterier som sjukhusen ska använda i rapporteringen till SKL. Han tycker att siffrorna ska tolkas med försiktighet.

– Det finns fortfarande osäkerhet i rapporteringen. Exempelvis vad som ska räknas som en disponibel vårdplats.

Norrtälje sjukhus, med knappt 100 vårdplatser, har mellan fem och sju överbeläggningar dagligen.

– Det är framför allt utskrivningsklara patienter inom geriatriken som blir kvar för länge. Vi har problem med utflödet till den kommunala vården, säger chefläkare Bosse Hellström.

För honom är uppgifterna från SKL:s rapporteringssystem ingen nyhet eller hjälp i planeringen.

– De bekräftar bara det vi vetat sedan tidigare.

Sjukhusen i Västra Götaland ligger på runt fem överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser.

– Det är förstås en hög kvot­siffra. Idealet vore noll, eller åtminstone ett. Det kan man leva med, ­säger regionchefläkare Claes-Håkan Björklund.

Han har med stort intresse följt den vårdplatsstatistik som sjukhusen rapporterat till SKL.

– Systemet kanske kan hjälpa till att ta bort en del myter om vad som är en stor eller liten vårdplatsbrist, säger Claes-Håkan Björklund.

Sven Oredsson tror också att databasen kan bli ett bra verktyg.

– För första gången har vi hard facts. Det är inte frågan om media­larm eller tyckande utan en beskrivning av verkligheten. Siffror som politiker och beslutsfattare kan luta sig mot, säger han.
I februari hoppas SKL kunna presentera de första offentliga uppgifterna ur överbeläggningsdatabasen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev