Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stor uppslutning bakom krav på nationell kvalitetssäkring

Publicerad: 26 november 2008, 12:29

Stor uppslutning bakom krav på nationell kvalitetssäkring

Inför ett system för nationell kvalitetssäkring. Det föreslog social-demokraternas sjukvårdspolitiska talesman Ylva Johansson vid ett symposium om patientsäkerhet på Riksstämman.


Varför är läkarna så frånvarande i diskussionen om en mer patientsäker vård? Den frågan var det många av talarna som ställde sig på symposiet. En av kritikerna var Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

– Läkarna är inte inne på banan. Lösningen handlar delvis om mer tid och resurser, men jag tycker inte att man pratar om de här frågorna. Fler läkare deltar när det ordnas symposier om ett nytt läkemedel än när man ska prata om säkerhet i vården, sade Johan Carlson inför den relativt blygsamma skara åhörare som samlats på onsdagmorgonens symposium, anordnat av Sveriges Läkarförbund.

Att det behövs ett system för nationell kvalitetssäkring av alla vårdgivare var något som många var överens om på symposiet. Förslaget från socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesman Ylva Johansson att införa ett system för nationell kvalitetssäkring av alla vårdgivare, framför allt de offentligt finansierade, fick stort gehör.

– I dag handlar det mest om efterhandskontroller och vi måste börja se till att allt går rätt till från början, säger Ylva Johansson.

Hon tog också upp frågan om meddelarskyddet även borde omfatta privat driven vård, men fick snabbt mothugg av Kenneth Johansson (c), ordförande i riksdagens socialutskott.

– Privat driven vård är vare sig sämre eller bättre när det gäller säkerhetsaspekten, säger Kenneth Johansson, som ansåg att bättre ansvarstagande på alla nivåer är det viktigaste för att förbättra säkerheten i vården.

Den nya patientsäkerhetsutredningen som kommer att presenteras inom kort var ett annat av huvudnumren på symposiet. Utredningens huvudsakliga uppgift har varit se över om den nuvarande lagstiftningen stöder patientsäkerheten.

– Svaret är nej. Det saknas ett systematiskt säkerhetsarbete, och man lär inte av sina misstag. Nuvarande regelverk är på tok för individcentrerat, det första man frågar sig är: vems är felet? Det bidrar inte till en bra säkerhetskultur, säger Per Anders Sunesson, utredningens huvudsekreterare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev