Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor utmaning när notan för Ineras teknikskuld ska fördelas

Publicerad: 14 maj 2020, 12:36

Foto: Getty Images

Ineras ägarråd antog i går den nya strategin, som innebär fokus på kärnuppgiften – tjänsteplattformen för 1177. På höstens extra ägarråd ska den kniviga frågan om hur kostnaden för nödvändig teknikutveckling – 100 miljoner kronor under fem år – ska fördelas mellan regioner, SKR och staten.


Ämnen i artikeln:

IneraSKR

På onsdagens ägarråd, där 18 regioner var representerade, antogs det förslag till strategi som Eva Fernvall och vd Thomas Idermark har arbetat med sedan hösten 2019. Långtidsplanen 2020–2025 samt finansieringsfrågan skjuts till ett möte i ägarrådet i höst.

Eva Fernvall omvaldes till ordförande medan rekrytering av ny vd efter Thomas Idermark, som haft ett tidsbegränsat uppdrag att omorganisera, är igång.

– Vi är glada för den stora uppbackningen från regionerna, som ger bra förutsättningar inför framtiden, säger Eva Fernvall.

Men att göra strategin till verklighet blir ingen picknick:

– Det svåraste för Inera är att hela tiden gå i takt med behoven hos 21 regioner och 290 kommuner. Det är en stor utmaning att få alla att gå åt samma håll. Men redan i dag ser vi vilken otroligt stark kraft nationella samverkan kan utgöra, inte minst i 1177, säger Eva Fernvall och poängterar betydelsen av 1177 under pandemin.

Vid ägarrådet 2019 ställde regionerna tydliga krav på Inera att se över styrmodeller, strategi och innehåll i verksamheten. Regionerna har också ställt krav på tydligare redovisning av vad de får för pengarna de ger till Inera.

Den nya strategin med fokus på infrastruktur och arkitektur för 1177 Vårdguiden samt en tydligare roll som ansvarig för sektorns grundläggande infrastruktur innebär att välja bort annat.

– Vi ska inte utveckla tjänster som marknaden kan erbjuda. I stället ska vi samverka med Kommentus som kan upphandla tjänster.

Inera kommer också successivt att avveckla de tjänster som inte används så mycket. Sedan Thomas Idermark gick in som vd har redan en omorganisation gjorts, men fler kommer:

– På sikt kommer vi inte att ha finansiering för så stor personalstyrka som vi har idag, drygt 300 personer, säger Eva Fernvall.

Inera har inte på egen hand kunnat besluta om sina satsningarna utan varit beroende av främst årliga överenskommelser med regioner, kommuner och i vissa fall staten, vilket har omöjliggörs en långsiktig finansiering.

Genom åren har det byggts upp en ”teknikskuld” som uppskattas till cirka 100 miljoner kronor. Grundläggande infrastruktur behöver förnyas inom de kommande åren. Under de närmaste fem åren behövs utökade anslag från främst regionerna eller extern finansiering och årliga avskrivningar som senare ska rymmas inom anslagen. Inera hoppas också att staten ska hjälpa till.

Inför höstens ägarråd ska nu den första femåriga långtidsplanen börja beredas.

Inera ägs i dag till drygt 50 procent av SKR Företag, resten av regionerna och till en liten del kommunerna.

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IneraSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev