onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora antibiotikaskillnader i Europa

Publicerad: 20 mars 2014, 09:34

Foto: Thinkstock

I flera länder i sydöstra Europa konsumerar invånarna nästan fyra gånger mer antibiotika än de mest försiktiga i Europa.


Forskare har för första gången kartlagt användningen av antibiotika Europa i länder som inte är med i EU. WHO-rapporten publiceras i Lancet.

Det visade sig, vid en jämförelse med även andra länder i Europa, att invånarna i Turkiet och Montenegro förbrukar nästan fyra gånger mer antibiotika än invånarna i Nederländerna och Estland, som förbrukar minst.

Totalt förbrukar invånarna i Turkiet en bit över 40 dagliga dygnsdoser olika sorters antibiotika per 1000 invånare, medan invånarna i lågkonsumerande Armenien använder drygt 15 dygnsdoser per 1000 invånare.

Skillnaderna är alltså stora. Även i sydöstra Europa finns det länder som konsumerar betydligt mindre antibiotika än storförbrukarna. I till exempel Armenien, Azerbajdzjan och Vitryssland förbrukas en dryg tredjedel så mycket antibiotika som i Turkiet – ungefär i linje med länderna i norra Europa. Här tror forskarna att det delvis kan bero på en underanvändning av antibiotika, på grund av brist på läkemedel.

Försäljningssiffrorna som ligger till grund för studien är från 2011. Sedan dess har Turkiet gjort upp en plan för att minska användningen av antibiotika.

Ett av de största problemen i flera av länderna är tillgången till antibiotika som säljs rakt över disk, utan förskrivet recept.

Överkonsumtion av antibiotika är starkt kopplad till utveckling av resistens.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev