Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora besparingar väntar konfliktdrabbat sjukhus

Publicerad: 21 oktober 2009, 12:44

Landstinget Halland planerar att genomföra omfattande besparingar vid konfliktdrabbade Sjukhuset i Varberg. Ett anställningsstopp införs omedelbart. (Ny version 15.09)


För drygt tre veckor sedan lämnade Kristina Wallentin jobbet som sjukhuschef i Varberg efter en konflikt med läkare på sjukhuset. Hon ersattes av Anders Dybjer, som även är chef för Länssjukhuset i Halmstad.

En av hans första åtgärder blir nu att lägga fram ett omfattande besparingspaket. Målet är att vända ett beräknat underskott på 75 miljoner kronor i år till en ekonomi i balans 2010.

Som en första åtgärd införs ett generellt anställningsstopp från och med i morgon, torsdag. Anställda som inte har skriftliga kontrakt får sluta och vakanta tjänster kommer inte att tillsättas.

– Jag är medveten om att åtgärden kommer att få kännbara konsekvenser, men vi kan inte bemanna med mer personal än vi har budget för. Det här är en nödåtgärd året ut, säger Anders Dybjer i ett pressmeddelande.

På längre sikt vill han minska bemanningen genom att samordna klinikerna i verksamhetsområden och banta sjukhusets bemanningsenhet. Några av klinikerna ska knytas till verksamhetsområden på Länssjukhuset i Halmstad. Dessutom vill Anders Dybjer bilda en gemensam stabsavdelning för de två sjukhusen.

– Det finns ingen anledning att två akutsjukhus i samma landsting ska uppfinna hjulet på varsitt håll. Jag är övertygad om att det finns stora samordningsvinster i att samarbeta kring strategiskt viktiga frågor och att det gynnar invånarna i Halland, säger han i ett pressmeddelande.

Innan besparingarna kan genomföras måste de godkännas av styrelsen för sjukhuset.

Relaterat material

Sjukhuschef i Varberg slutar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev