Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora brister i arbetsmiljön på akuten

Publicerad: 18 maj 2006, 14:25

Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot arbetsgivarna efter en granskning av 120 akutmottagningar och ambulansstationer. Beredskapen mot hot och våld är för dålig.


Vid Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning framkom att var tredje vårdanställd utsatts för våld eller hot om våld. Med anledning av detta utförde Arbetsmiljöverket under mars och april i år ett stort antal inspektioner på landets akutmottagningar och ambulansstationer.

Vid merparten av dessa inspektioner ställdes krav på åtgärder. Arbetsmiljöverkets kritik går bland annat ut på att aktuella larmsystem inte används, eller att rutiner saknas för dess användning. Vidare framförs krav på att arbetsgivaren måste förbättra sin planering och riskbedömning kring hot och våld, samt att inträffade händelser måste rapporteras.

- Ansvariga har inte använt sig av de händelser som inträffat och kontinuerligt anpassat säkerhetsrutinerna efter dem. Personal måste känna till hur de ska agera i en våldssituation. Alla ska veta vad som gäller, hur de kan skydda sig och snabbt påkalla hjälp, konstaterar Annika Hultin, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev