Nyheter
Stora brister i e-hälsan inom ambulanssjukvården
Publicerad: 27 april 2017, 12:27
Det var ingen större skillnad mellan privata vårdgivare och landsting i undersökningen, enligt Veronica Lindström. Foto: Jens Krey
72 procent av tillfrågade ambulanssjuksköterskor har så dåliga e-hälsoförutsättningar att de känner sig tvingade till att använda sina egna telefoner.
– Då har man på något sätt passerat en skamgräns från vårdgivarens sida när det gäller att tillhandahålla verktyg för att kunna bedriva en patientsäker vård, sade David Liljequist, förbundsombudsman på Vårdförbundet och moderator på Vitalis spår om e-hälsa inom ambulanssjukvården.
Den skamliga siffran kom från en undersökning som genomförts av Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, E-hälsomyndigheten, Vårdförbundet och Karolinska institutet, KI.
Syftet med undersökningen, se faktaruta, var att ge en nationell bild av hur det ser ut med e-hälsa inom ambulanssjukvården, förklarade Veronica Lindström, sjuksköterska och doktor vid Karolinska institutet när hon presenterade resultaten.
Och resultaten målade en ganska dyster bild.
28,3 procent av de som svarat ansåg att de sammantaget fick tillräcklig information från larmcentralen för att kunna förbereda sig för sitt uppdrag. Endast 4,4 procent hade tillgång till patientens tidigare journaler innan ankomst och hela 59,1 svarade att de inte hade tillgång till digitala stödsystem överhuvudtaget.
Vidare svarade 66 procent att de inte hade tillgång till internet via vårdgivarens utrustning och 72 procent svarade att de inte hade tillräcklig information om patientens hälsohistoria för att kunna bedriva en patientsäker vård.
– Det kan man tycka är en väldigt hög siffra och jag instämmer fullständigt. Där vi till och med blottar oss själva och säger att vi inte bedriver en patientsäker vård så kan man fundera på i vilken omfattning vi bedriver det överhuvudtaget, sade Veronica Lindström.
Genom att räkna samman de svar som kunde kopplas till patientsäkerhet rankades också landets vårdgivare. I toppen återfanns Region Kronoberg och i botten, på plats 21, Stockholms läns landsting.
Veronica Lindström, själv verksam inom jumbolandstingets ambulanssjukvård, förklarade att Stockholms nya it-stöd placerade landstinget någonstans på plats tio-elva, men att det också låg någonting i de kommentarer som kommit fram i undersökningen och där det beskrevs som att ”leva kvar i kritaperioden”.
För att få en god e-hälsa i ambulanssjukvården krävs enligt undersökningen aktuella och uppdaterade kartstöd, digitala beslutsstöd, internet, mobiltäckning, sammanhållen journalföring och möjlighet till återkoppling.
– Det är faktiskt inga orimliga önskemål, det är inte så att vi önskar oss en CT i varje ambulans, sade Veronica Lindström.
Undersökningen ...
... bygger på en webbaserat enkät med 59 frågor som gått ut till de 2 235 sjuksköterskor inom ambulanssjukvården som dels är medlemar i Vårdförbundet, dels registrerat en mejladress. Svarsfrekvensen var 41,8 procent, vilket bedömdes som bra, och bortfallet klassades som representativt.