Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora risker för ambulansen vid nazistdemonstration

Publicerad: 22 augusti 2018, 13:49

I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration kommer polisen att upprätta avspärrningar på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Foto: Thinkstock

NY VERSION Packa skyddsmask och skyddskläder. Den uppmaningen gick ut till ambulansanställda i Stockholm inför lördagens demonstrationer.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingAmbulanssjukvård

På lördag hålls 134 tillståndsgivna allmänna sammankomster i Stockholms län. Bland dem finns nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i centrala Stockholm och Revolutionär kommunistisk ungdoms demonstration för strejkrätten ett hundratal meter därifrån.

Insatschef Anders Bjärgård säger till Dagens Nyheter att polisen förväntar sig grupper som ”ser våld som legitimt” när han blir intervjuad kring Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Inför lördagen har Stockholms läns landsting därför beställt tre extra ambulanser från ambulansentreprenöreren Falck. I de meddelanden som företaget skickat ut till sina anställda framgår att polisen ser demonstrationerna som ”högriskmoment” och att ambulanspersonalen ska säkerställa att ha med sig bland annat skyddsmask, skyddskläder och extra ombyte ifall de blir kontaminerade.

Enligt Ambulansförbundet har de anställda inte fått övning i hur skyddsutrustningen ska användas. Vice ordförande Lars Hansson uppger att förbundet påpekat bristen på övning under flera år och att problemet inte bara gäller Stockholm. Att de anställda skulle hinna öva innan lördag håller han för omöjligt.

– Det är tråkigt att det ska behöva vara såhär, som anställd har man rätt till utbildning. Man måste få kunna öva på scenariot också och det har de inte gjort och kommer inte kunna göra, säger Lars Hansson till Dagens Medicin.

När det exempelvis kommer till skyddsmask påpekar han att det också behövs en speciell mask för de som använder glasögon.

– Jag skulle inte vilja vara där om det börjar flyga tårgas och jag är otränad på masken. Både kläder och mask behöver vara täta, vid minsta glipa får du en väldig plåga.

Lotta Smith, kommunikationsansvarig vid Falck, bekräftar att ambulanspersonalen har fått meddelanden om helgens demonstrationer. Att de däremot skulle sakna utbildning tillbakavisar hon.

”Skyddskläder och skyddsmask ingår i den utrustning medarbetarna i ambulansen har och också har fått utbildning i", skriver Lotta Smith i ett mejl till Dagens Medicin.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev