Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora skillnader i arbetsmiljö

Publicerad: 22 augusti 2016, 12:43

Bland många vårdanställda runtom i landet pyr missnöjet med arbetsmiljön. Men den senaste medarbetarundersökningen i Stockholms läns landsting visar både toppar och dalar och stora skillnader mellan sjukhusen.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhusKarolinska universitetssjukhusetS:t Eriks ögonsjukhusSödersjukhusetSödertälje sjukhus

Länk till innehåll

Den 4 september anordnas en landsomfattande manifestation av vårdanställda med krav på en bättre arbetsmiljö. Initiativet togs av sjuksköterskor i bland annat Stockholm.

Men en ny medarbetarundersökning visar också på stora skillnader mellan olika sjukhus inom landstinget. Undersökningen görs årligen och hade den här gången över 33 000 medverkande, varav de flesta inom vården.

Många är nöjda med sina chefer och arbetsgrupper, och tycker att arbetet känns meningsfullt.

– De flesta arbetsgivarna jobbar mycket med den psykosociala arbetsmiljön. Ledarskapet förbättras och man blir starkare i teamen. Där ser vi en positiv utveckling, säger Hanna Emami, vd på IC Quality som gjort undersökningen.

Men ett negativt exempel sticker ut när det gäller medarbetarnas tankar om hur attraktiv arbetsplatsen är, vilken stolthet de känner för den, och om de skulle rekommendera den för andra.

Bara 16 procent av de anställda på Karolinska universitetssjukhuset, KS, kände så. Det kan jämföras med 43 procent på Danderyds sjukhus. Båda arbetsplatserna har gjort en förbättring gentemot undersökningen året innan.

IC Quality gör undersökningar i flera av landets landsting. Och det tycks vara större skillnader mellan sjukhusen inom Stockholms läns landsting, SLL, än inom andra i landet.

– Stockholm är egentligen en decentraliserad organisation där man centralt styr väldigt lite. Jag tror man identifierar sig mer med till exempel Danderyds sjukhus än SLL som arbetsgivare. Det tror jag skiljer sig från andra landsting, säger Hanna Emami.

De generella problemområdena inom vården i SLL handlar om stress och hälsa, och om förändringsarbete och hur arbetsgivaren tar emot förslag från de anställda. En del av det kan förklaras med förändring i organisation och med personalbrist.

– Kompetensförsörjningsfrågan är en av vårdens stora utmaningar. Om man inte på riktigt tar tag i den frågan och stödjer medarbetarna i en hållbar hälsosam balans mellan arbetsliv och fritid så kommer det bli svårt att tillgodose de behov man har av kompetens, säger Hanna Emami.

IC Quality har sett ett samband mellan sjukfrånvaro, och stress och ett öppet klimat där medarbetare känner förtroende att säga vad de vill inför sina chefer. Hög stress och en sämre öppenhet korrelerar med hög sjukfrånvaro.

Givetvis har olika arbetsplatser olika förutsättningar. Det kan handla om typen av vård som bedrivs eller olika personalomsättning. Sedan finns ett diffust och svårmätt begrepp.

– Kultur är kanske en av de viktigaste komponenterna i det här, att man har något som sitter i väggarna. På Danderyd har man haft något man kallat ”Danderydsandan” och det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det är många komponenter som gör att medarbetarna trivs bra där, säger Hanna Emami.

Relaterat material

Manifestation mot försämrad vård sprider sig

Därför manifesterar de för bättre arbetsmiljö

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev