Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora skillnader i behandling mot alzheimer

Publicerad: 6 mars 2014, 10:19

Bilden av att primärvården inte utreder misstänkt demens ordentligt får stöd av en ny utvärdering från Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dagens Medicin skrev i höstas artikeln Primärvården struntar i att utreda demens om att färre än hälften med minnesstörning utreds ordentligt.

Socialstyrelsens färska utvärdering av följsamheten till riktlinjerna  för demenssjukdom ger samma bild, enligt ett pressmeddelande från  myndigheten.

En av de centrala rekommendationerna i riktlinjerna är att personer  med misstänkt demens får en basal utredning. I den ingår bland annat  minnestest, datortomografi och blodprovstagning. Med hjälp av  utredningen ska andra skäl till minnesproblem uteslutas. Dessutom ska  den ge svar på typen av demens.

Socialstyrelsen drar också slutsatsen att färre än en tredjedel av  dem som insjuknar i Alzheimers sjukdom behandlas med läkemedel som ska  lindra symtomen. Det är alldeles för få, enligt Vera Gustafsson,  utredare vid Socialstyrelsen.

– Det sker en underbehandling av de här personerna. Fler bör få de  läkemedel som finns och som kan lindra symtomen, kommenterar hon i  pressmeddelandet.

Skillnaderna mellan landstingen är stora när det gäller  förskrivningen av alzheimermedel. I Örebro behandlas enligt  Socialstyrelsens beräkningar färre än var femte alzheimerdrabbad, att  jämföra med ungefär varannan i Västerbotten.

På plussidan lyfter Socialstyrelsen bland annat fram att kommunerna  har ökat antalet platser i demensboendena och att personalen där i allt  högre grad arbetar med personcentrerad omvårdnad. Förskrivningen av  antipsykotiska läkemedel till personer i särskilt boende sjunker också.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News