Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora skillnader i väntetid

Publicerad: 15 maj 2013, 07:58

Andelen patienter som fått vänta längre än 90 dagar på besök hos en specialist har ökat kraftigt i Kronoberg, Västerbotten och Dalarna, enligt Socialstyrelsen.


Skillnaderna i väntetid inom primärvård och specialistvård mellan landstingen är dock stora, enligt Socialstyrelsens uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden under 2012.

– Sedan vårdgarantin infördes har väntetiderna förbättrats, men tendensen är att det finns ett antal landsting som halkar efter och som sedan inte kan bli av med de långa köerna, säger Marianne Hanning, projektledare, i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsens granskning har 12 av 21 landsting minskat andelen patienter som får vänta längre än 90 dagar på ett besök hos en specialist förra året. Samtidigt ökade dock andelen kraftigt i Kronoberg, Västerbotten och Dalarna.

I Dalarna ökade andelen från 13 procent 2011 till 21 procent 2012. För Kronoberg ökade samma siffra från 3 till 9 procent och i Västerbotten från 4 till 12 procent. Västmanland klarade dock av att minska andelen från 15 procent 2011 till 3 procent 2012.

Beroende på specialitet är också skillnaderna i väntetid för att få starta behandling stor. Över hälften av patienterna får vänta i mer än 90 dagar på plastikkirurgiska behandlingar.

I genomsnitt 93 procent av patienterna fick dock vänta sju dagar eller mindre på ett läkarbesök inom primärvården, visar en mätning som genomfördes i höstas.

Landstinget i Uppsala län var ensamt om att inte klara målen för att ta del av kömiljarden. Mest fick Region Gotland, 544 kronor per invånare. Landstinget Dalarna fick 4 kronor per invånare.

Socialstyrelsen lämnar över sin rapport om vårdgarantin och kömiljarden till regeringen i dag, onsdag.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev