Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora skillnader i vårdtid för patienter med psykisk sjukdom

Publicerad: 16 maj 2008, 11:08

Vårdtiderna vid olika psykiatriska diagnoser skiljer sig mycket åt mellan olika landsting. Det visar en kommande rapport från Socialstyrelsen.


Personer som vårdas för schizofreni i Landstinget Dalarna och Landstinget Västmanland är i snitt inskrivna på sjukhus i sex dagar. I Jämtlands läns landsting är den genomsnittliga vårdtiden 27,5 dygn.

Det skriver Dagens Nyheter, DN, som tagit del av Socialstyrelsens rapport som kommer att publiceras i juni.

Också när det gäller psykoser och bipolära syndrom finns stora skillnader i vårdtid inom slutenvården.

En person som vårdas för psykos i Landstinget i Uppsala län är i snitt inlagd fyra dygn, medan motsvarande patient i Jämtlands läns landsting vårdas i 24,5 dygn.

Att Jämtland vill undvika ”svängdörrspatienter”, som vårdas kort tid och sedan återkommer snart efter att de skrivits ut, är en viktig anledning till de långa vårdtiderna i landstinget, förklarar Solveig Nilsen, verksamhetsområdeschef för vuxenpsykiatrin i Jämtland, för Dagens Nyheter.

– Det är inte så att landstingen med korta vårdtider är bättre på att bota patienter än vi är. Vårddygn kostar, men jag vet inte om det skulle bli billigare med svängdörrspsykiatri. Dålig kvalitet är inte billig.

Långa avstånd för patienterna är en annan förklaring.

I Uppsala säger man i stället att man satsar på öppenvård för psykospatienter, eftersom den typen av vård fungerar bäst.

– Utifrån den här nya statistiken kan landstingen börja fundera på om vården ges på lika villkor i olika delar av landet, säger Mona Heurgren, enhetschef på epidemiologiskt centrum på Socialstyrelsen, till DN.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev