Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stora skillnader mellan landstingens frivilliga köer

Publicerad: 4 december 2009, 13:15

Stora skillnader mellan landstingens frivilliga köer

Foto: Foto: Pia Åkesson

Andelen patienter i särskilda köer för frivilligt väntande skiljer sig mycket åt mellan landstingen. Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ha nya regler.


Frågan om de olika kösystemen uppmärksammades tidigare i höstas. Bland annat anklagade landstingsrådet Ulric Andersson (s) från Värmland andra landsting för att ägna sig åt ”manipulation” och ”teknisk bokföring”. Syftet skulle vara att komma åt pengarna i den så kallade kömiljarden.

Diskussionerna fick SKL att ta initiativ till en översyn. Den färdiga rapporten visar att det finns stora skillnader mellan regionerna och landstingen.

Nästan alla landsting har särskilda köer för patienter som själva har valt att vänta längre tid än vårdgarantins 90 dagar, till exempel för att de vill ha tid på sjukhuset i hemstaden. För specialistbesök ligger andelen sådana patienter på mellan 10 och 20 procent i de flesta landsting. Utmärker sig gör Landstinget Västmanland och Region Skåne, där andelen är 38 respektive 48 procent.

När det gäller behandlingar är andelen frivilligt väntande patienter mellan 10 och 35 procent i de flesta landsting. Även här avviker Region Skåne, där andelen ligger på 45 procent.

– Uppföljningen har visat att det är nödvändigt med ett förtydligat nationellt regelverk kring patientinformation, registrering och rapportering till väntetidsdatabasen, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

”Patientvald väntan” (i PDF-format)
Uppgifter om samtliga landsting (i PDF-format)

Relaterat material

Landstingsråd kritiserar andras dubbla vårdköer

Socialministern ifrågasätter tricksande med vårdköer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev