söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora skillnader på strokevården i landet

Publicerad: 10 maj 2007, 08:03

Strokevården i Sverige uppvisar stora skillnader mellan sjukhus och mellan landsting. Det konstaterar Socialstyrelsen i en granskning som publiceras i dag.


Trombolys, propplösande behandling, erbjuds vid endast hälften av sjukhusen. Socialstyrelsen menar att denna behandling bör vara tillgänglig för alla patienter.

Vidare påpekar myndigheten att för få patienter i dag vårdas på särskilda stroke-enheter. Trots att dödligheten för patienter som vårdas på stroke-enhet är markant lägre jämfört jämfört med de som vårdas på vanlig vårdavdelning.

– Ingen enskild åtgärd har så stor inverkan på överlevnaden för den som drabbas av en misstänkt stroke eller TIA som att behandlas vid en stroke-enhet. De ökade kostnaderna för detta kan täckas av effektivare arbete med prevention, säger Christina Kärvinge, chef för Socialstyrelsens enhet för medicinska riktlinjer och prioriteringar, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen konstaterar också att användningen av billigare läkemedel, så kallad generika, inte används i den utsträckning som de nationella riktlinjerna för strokevård rekommenderar.

Läs rapporten på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev