Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stora underskott väntar landstingen om några år

Publicerad: 23 oktober 2009, 10:04

Stora underskott väntar landstingen om några år

Foto: Illustration: Photos.com

Extra statliga pengar räddar landstingens ekonomi nästa år. Men därefter ser det ut att bli illröda siffror.


Det viktigaste för att landsting ska må ekonomiskt bra är att så många som möjligt av deras invånare har jobb och betalar skatt. Det som började som en finansiell kris under 2008 börjar nu alltmer att synas i form av ökad arbetslöshet. Därmed försämras också landstingens ekonomi.

Enligt Ekonomirapporten, som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterade på fredagen, kommer den öppna arbetslösheten att öka från årets cirka 8,5 procent till över 10 procent de närmaste två åren.

Under 2010 uppvägs försvagningen i skatteintäkter mer än väl av de 5,1 miljarder kronor som regeringen beslutat att ge till landstingen. Enligt SKL gör detta att landstingen nästa år inte behöver höja skatterna lika mycket som annars hade varit fallet. Nu väntas skattehöjningen stanna vid 0,5 miljarder, motsvarande 3 öre på den genomsnittliga skattesatsen.

SKL:s rapport visar att tillskotten under 2010 kommer att användas för att förbättra läget inför de kommande, betydligt tuffare, åren. Landstingen arbetar bland annat för att få ner sina kostnader och öka effektiviteten, men SKL tror inte att detta kommer att leda till färre anställda i sjukvården under nästa år.

För 2011 och 2013 gör SKL ingen prognos i sin rapport. Däremot visar man på fyra olika scenarion där den ena extremen innebär att kostnaderna tillåts öka i takt med bland annat demografi, medan den andra innebär att landstingen måste minska sin kostym med drygt 2 miljarder och bland annat begränsa nya och dyrare metoder i sjukvården. I det första alternativet är landstingens underskott uppe i hela 13 miljarder 2013, i det senare klarar de ett nollresultat.

SKL betonar att det kommer att krävas mycket stora skattehöjningar under de kommande åren om landstingen själva ska bära kostnaderna för en utveckling och förbättring av sjukvården. Man påpekar därför att kostnaderna bör delas mellan stat och landsting.

Läs rapporten:

”Ekonomirapporten – oktober” (i PDF-format)

Relaterat material

Vårdförbundets medlemmar kan mista löneförhöjning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev