Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Storbråk om hemligt material vid medicinsk biobank i Umeå

Publicerad: 27 maj 2009, 13:52

Konflikten om den medicinska biobanken i Umeå trappas upp. Nu försöker Umeå universitet tvinga forskarna att lämna över hemligt material till landstinget.


Dagens Medicin har rapporterat om motsättningarna i Umeå vid flera tidigare tillfällen. På ena sidan står forskarna som arbetar med biobanken, på andra sidan Västerbottens läns landsting och Umeå universitet.

Nu har konflikten gått in i ett avgörande skede, skriver Västerbottens-Kuriren.

I går, tisdag, beslutade Bengt Järvholm, dekanus vid den medicinska fakulteten vid Umeå universitet, om att forskningsmaterial med anknytning till biobanken ska flyttas till nya lokaler. Den berörda personalen upplevde situationen som hotfull.

– Jag var tvungen att vägra öppna skåpen eftersom jag har gett forskarna bindande garantier att förvalta forskningsmaterialen. Dessutom handlar det ju om de garantier och löften om sekretess som lämnats till alla donatorer, säger Sören Holmgren, chefstekniker och logistikansvarig på biobanken, till Västerbottens-Kuriren.

Bengt Järvholm, dekanus vid den medicinska fakulteten på Umeå universitet, säger att flytten görs av praktiska skäl och att sekretessen inte kommer att brytas. Nu har han gett personalen fram till i morgon förmiddag på sig att öppna skåpen.

– Om någon vägrar följa den ordern handlar det ytterst om arbetsvägran, säger han till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev