Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Störningar i Donationsregistret

Publicerad: 4 oktober 2013, 07:30

Under två veckor i september fungerade inte Socialstyrelsens register över möjliga organ- och vävnadsdonatorer.


Donationsansvariga på flera sjukhus har under en tid misstänkt att något varit fel i Donationsregistret då de trots ett stort antal sökningar inte fått några träffar. Den 17 september kontaktade en vävnadskoordinator Socialstyrelsen sedan hon kontrollsökt på sitt eget personnummer och inte hittat sina uppgifter i registret trots att hon registrerade sig 2004.

Socialstyrelsen ser allvarligt på det inträffade och har tillsatt en utredning med den externa leverantören av registret. Redan nu kan myndigheten konstatera att det rör sig om perioden 6–18 september.

– Vi har kontrollerat och ingen har donerat vävnader utan att först ha gett sin tillåtelse till det, säger Anette Richardson, enhetschef vid Socialstyrelsen till Dagens Medicin och lägger till att myndigheten kommer att skicka ut information till samtliga användare för att kontrollera att det verkligen stämmer.

Att störningarna skulle kunna ha lett till det motsatta, att en patient gått miste om vävnad eller organ från en person som samtyckt till donation under de två veckorna registret inte fungerande som det skulle, ska inte heller ha hänt.

– Vi har kollat upp alla sökningar under tiden och oavsett vad som står i registret ska man alltid prata med närstående, säger Anette Richardson.

Och förklarar vidare:

– Har personen sagt ja i registret kan närstående använda sitt veto och säga nej. Likaså kan de använda sitt veto om personen i registret sagt nej, det vill säga att anhöriga säger ja och hävdar att personen i registret har ändrat åsikt senare än vad som är registrerat i registret.  Om det inte finns något ställningstagande i registret eller några anhöriga förväntas man vara positiv, enligt lagen. Därför  är det av största vikt att kolla upp de som sagt nej så ingen har donerat mot sin vilja.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News