Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Större sparkrav att vänta

Publicerad: 28 mars 2012, 12:00

Besparingstakten måste vridas upp för att få Västra Götalandsregionens ekonomi i balans. Regiondirektören har presenterat en lägesrapport med nya förslag.


I rapporten bedöms redan pågående åtgärder, främst ute på sjukhusen, och där finns också förslag till förändringar som ska vara gemensamma för hela regionen och gälla på längre sikt. Helårseffekten av besparingarna beräknas till 670 miljoner kronor och betyder bland annat färre anställda och ett mindre antal vårdplatser. Men det räcker inte. Enligt lägesrapporten ligger minus på 850 till 900 miljoner kronor och regionen vill nu hitta fler sätt att spara pengar.

– Gemensamt för arbetet har varit ökad samordning och samverkan utifrån ett hela regionen-perspektiv. Ansvaret för ekonomi och verksamhet ligger hos respektive förvaltning, men regionen behöver ta ett större gemensamt ansvar för ekonomin, både nu och i framtiden, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin i ett pressmeddelande.

Förutom besparingarna vill regionstyrelsen låta NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus gå över budget för i år med upp till 100 respektive 130 miljoner kronor eftersom verksamheterna behöver ett år till för att genomföra nödvändiga åtgärder. Kungälvs sjukhus föreslås få 30 miljoner extra för att klara sig. Regionstyrelsen vill också tillföra sig själv 90 miljoner i år för att ”säkerställa tillgängligheten till planerad vård framför allt inom ortopedi och ögonsjukvård”.

Beslut om förslagen fattas av regionfullmäktige.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev