onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Storsatsning för att undvika hyrläkare

Publicerad: 20 augusti 2014, 05:00

Läkaren Anna Pellmyr, här med patienten Emma Knutsson, har börjat sin nya tjänst på Karla vårdcentral. I bakgrunden fr v distriktsköterskan Annika Lundberg och verksamhetschef Ann-Christin Granander. Foto: Per Knutsson/Bildbyrån

Karla vårdcentral ser ljuset i tunneln. Efter en lång period med enbart hyrläkare börjar nu den första av flera fast anställda distriktsläkare, samtidigt som landstinget storsatsar.


Fler läkarbesök i onödan, ofullständiga röntgenremisser som skickas tillbaka, provsvar som inte följs upp, otydliga diktat och oroliga patienter som saknar kontinuitet i vården. Listan över problem som framför allt distriktssköterskorna på Karla vårdcentral i Örebro måste tampas med är lång. Problemen har hopat sig på grund av att vårdcentralen gått runt på hyr­läkare i över ett år.

– Vi har lagt upp massor av rutiner för att det ska fungera och det har inneburit otroligt mycket mer­arbete för oss. Vi distriktssköterskor blir patienternas kontinuerliga kontakt, säger Annika Lundberg, distriktssköterska.

Sedan en tid finns i alla fall en pensionerad allmänläkare på plats på deltid. Och den här veckan gör en distriktsläkare, som tidigare slutat, come back. Under hösten får vårdcentralen påfyllning av läkare som valt en fast anställning eller ett vikariat för att testa jobbet.

Örebro läns landsting är mitt inne i en större satsning på primär­vården. I somras beslutade lands­tings­politikerna att stärka vård­cent­ralerna med 35 miljoner kronor. 30 miljoner av dessa är till för anställning av distriktsläkare som antingen kommer direkt från ST i landstinget eller utifrån.

Vid årets början fanns det knappt 100 distriktsläkare på landstingets cirka 25 vårdcentraler. Till nyår ska de vara dryga 120.

Med nya fastanställningar ska antalet hyrläkare minska, samarbetet med kommunerna förbättras och kontinuiteten för patienterna öka.

– Vi ser en ökad efterfrågan på vård över hela skalan. Fler samtal, fler besök, säger Karl G Bartoll, primär­vårds­chef i Örebro läns landsting.

Han tror att det dels beror på en åldrande befolkning men också på att friskvårdsrådgivning står i landstingets fokus.

– Därför är kompetensen i första linjen med distriktssköterskorna också oerhört viktig, säger Karl G Bartoll.

5 miljoner kronor läggs på att försöka utöka antalet distriktssköterskor, trots stora pensionsavgångar.

Verksamhetschefen för Karla vårdcentral, Ann-Christin Granander, lyckades när hon började som chef för några år sedan bra med att rekrytera. Karla gick från noll till fem fasta läkare på vårdcentralen. När läget var som bäst fanns även tre ST-läkare på plats. Men så valde först en och sedan ytterligare ett par distrikts­läkare att lämna arbetsplatsen.

– De som var kvar fick det för tufft och det tog för lång tid innan vi tog in hyrläkare. Vi hade som rutin då att göra det först som en sista utväg, säger Ann-Christin Granander.

Hur ska ni lyckas bättre den här gången?

– Nu får vi lättare acceptans för att ta in hyrläkare, just för att vi inte ska tappa de ordinarie läkare vi har.

– Sen måste jag ge de nya läkarna väldigt tydliga uppdrag som håller över tid. Läkarna måste veta att de klarar av sitt arbete under ordinarie arbetstid.

Annika Lundbergs distrikts­sköterskekollegor har inte slutat i samma omfattning som läkarna. Men deras tunga arbetsbörda har lett till behov av stöd från företagshälsovården.

– Nu hoppas vi få till ett teamarbete med läkarna, säger Annika Lundberg.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev