Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Storseger för jasidan i Västerbotten

Publicerad: 8 september 2013, 20:45

Stödet för en ambulans i Åsele och akutvårdsplatser i Dorotea är massivt. Jasidan vann överlägset folkomröstningen i Västerbotten.


Under söndagen var det dags för invånarna i Västerbottens läns landsting att säga sitt om de kraftigt omdebatterade förändringarna av sjukvården. Striden gäller dels de fyra akutvårdsplatser i Dorotea som landstingets politiska majoritet dragit in, dels den ambulans i Åsele som ersattes med en akutbil.

I folkomröstningen stod jasidan för ett ja till att riva upp besparingspaketet och ett åtgärdspaket  som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans . På jasidan stod oppositionens Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Nejsidan, företrädd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som tillsammans styr Västerbotten, ville att landstingsinvånarna skulle säga nej till att riva upp besparingspaketet.

Resultatet av folkomröstningen blev en triumf för jasidan. Hela 88 procent sade enligt söndagens preliminära rösträkning ja till att riva upp besparingspaketet, och 7 procent nej. Resten av rösterna var antingen blanka eller ogiltiga. Nejsidan hade sitt starkaste stöd i Malå och Skellefteå, men även där röstade bara 11 respektive 10 procent nej.

Det låga valdeltagandet är säkert en besvikelse för båda sidor i folkomröstningen, färre än var tredje som fick rösta valde att också göra det. I Skellefteå var det bara var femte som utnyttjade sin rösträtt. I de kommuner som var närmast berörda av folkomröstningen, Dorotea och Åsele, röstade dock ungefär tre av fyra. I Dorotea och Åsele fick jasidan 95 procent av rösterna och i Vilhelmina 94 procent.

Den slutliga sammanräkningen av rösterna ska göras nu i veckan.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev