Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Storskaliga drogtester i Gävle

Publicerad: 26 augusti 2015, 14:53

Flera hundra personer ska drogtestas i de tester som nu pågår på Gävle sjukhus efter stölder av narkotiska preparat.


Sedan några veckor tillbaka kallas medarbetarna på de berörda verksamheterna på Gävle sjukhus till slumpvisa oannonserade drogtester. Det var under våren och försommaren som det vid flera tillfällen försvann narkotiska preparat från tre verksamheter inom Division operation. Det är dessa som nu omfattas av drogtesterna. Vilka verksamheter det handlar om vill sjukhuset inte avslöja. Men totalt handlar det om 200-300 anställda som testas enligt divisionschefen Helena Björkman.

– Vi har bedömt att det här är nödvändigt. Vi ser allvarligt på att narkotiska preparat har försvunnit och det här handlar om att ta vårt ansvar som arbetsgivare, säger Helena Björkman.

Att flera hundra personer på samma sjukhus drogtestas under en kort period kan vara unikt för svensk sjukvård.

– Vi har inte erfarenhet av att göra det här på den här nivån tidigare. Det är nytt. Jag har inte hört om någon annan stans i sjukvården där man har gjort det i den här omfattningen tidigare, säger Helena Björkman.

En extern konsultfirma har anlitats för att genomföra testerna som ska pågå ytterligare en tid. Testresultaten är inte klara ännu.

– Vi kommer skyndsamt att erbjuda hjälp om vi får positiva svar beroende på vilken hjälp den personen behöver, säger Helena Björkman.

Från Vårdförbundet var man till en början skeptiska till att drogtesta i så stor skala som nu sker.

– Vi ville att man i första hand skulle testa individer baserat på misstanke och i andra hand gruppvis, av integritetsskäl och för att inte alla ska bli misstänkliggjorda, säger Gunilla Melin, vice ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.

Men sedan testerna påbörjades har förbundet bara nåtts av positiva kommentarer.

– Vi har inte hört något negativ från våra medlemmar. De verkar tycka att det är bra för att de vill bli rentvådda, säger Gunilla Melin.

Arbetsgivarsidan har samma bild.

– De signaler vi får från både chefer och medarbetare är att de är positiva till det här. Det finns dem i de här verksamheterna som själva har frågat om de får testa sig, säger Helena Björkman.

Relaterat material

Gävle sjukhus vill drogtesta personalen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev