Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stort antal nervceller nybildas i hjärnan

Publicerad: 7 juni 2013, 08:56

En tredjedel av nervcellerna i hippocampus nybildas, enligt ny svensk forskning.


Påståendet att nervceller i hjärnan inte kan nybildas har redan tidigare i studier visat sig vara fel. Men nu har forskare för första gången kunnat visa hur stor nybildningen är.

Med hjälp av kol-14-metoden har forskare vid Karolinska institutet åldersbestämt nervceller i hippocampus i limbiska systemet i hjärnan hos 55 avlidna män och kvinnor i olika åldrar. De har då kunnat se att cirka 1 400 nya nervceller bildas där dagligen. Nybildningen avtar dock något med åldern. Sammantaget byts ungefär en tredjedel av hippoacampus nervceller ut.

– Det har varit känt sedan flera år att nervceller nybildas i människans hippocampus, men det har varit oklart om det sker i en omfattning som kan ha någon betydelse.  Nu visar vi att ett betydande antal nya nervceller bildas i hippocampus i hjärnan hos människan under hela livet och att de antagligen bidrar till hjärnans funktion, säger Jonas Frisén, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Han anser att kunskapen om nybildningen av nervceller i hjärnan kan tänkas få tillämpning inom exempelvis behandling av depression.

– Man har länge misstänkt att depression är relaterad till minskad nybildning av nervceller i hippocampus och våra resultat väcker frågan om mer effektiva antidepressiva läkemedel skulle kunna utvecklas, säger Jonas Frisén.

Spalding med flera. Dynamics of Hippocampal Neurogenesis in Adult Humans. Cell. 10.1016/j.cell.2013.05.002

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev