Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stort hemlighetsmakeri kring bygget av Nya Karolinska

Publicerad: 9 April 2010, 10:44

Den 4 maj fattar landstingsfullmäktige i Stockholm ett av sina största och viktigaste beslut någonsin, det om vem som ska bygga Nya Karolinska sjukhuset.


Beslutet är omgärdat av gigantisk sekretess. Eftersom det rör sig om ett upphandlingsärende får information om anbuden inte läcka ut offentligt. Alla som har med det att göra måste därför skriva på en sekretessförbindelse.

Inför landstingsfullmäktiges beslut kommer totalt 900 personer, såväl politiker som tjänstemän inom landstingens förvaltningar, att ha belagts med sådan sekretess.

Fullmäktigebeslutet är nu satt till den 4 maj, men i händelse av en återremittering ska det kunna behandlas en andra gång den 6 maj. Först därefter blir det offentligt vilket företag som ska stå för bygget.

Alliansen i FoU-utskottet drev tidigare linjen att beslutet skulle fattas i en mindre krets, i landstingsstyrelsen. Men de fick backa sedan juridisk expertis påtalat att en fråga av denna dignitet är ett ärenden för landstingets högsta beslutande organ, fullmäktige. Se även Dagens Medicin nr 10/10 och nr 11/10.

Hur stort intresset från byggföretagen har varit att delta i den upphandling som landstinget nu gör vill förvaltningen för Nya Karolinska sjukhuset, NKS, inte säga.

– Det råder sekretess tills landstingsfullmäktige har fattat sitt beslut, säger Tomas Philipp, kommunikationschef på förvaltningen.

Det enda stora svenska byggbolag som lämnat in anbud på projektet är, enligt Dagens Industri, Skanska.

FoU-utskottets ordförande Stig Nyman (kd) har också bekräftat att Skanska har visat intresse.

Nya Karolinska sjukhuset har en prislapp på 14 miljarder kronor och omfattar 335 000 kvadratmeter.

Det företag som vinner anbudet får ett avtal som även gäller drift under 25 år efter byggtidens slut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev