Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stort hemlighetsmakeri om maten som orsakar cancer

Publicerad: 25 April 2002, 07:53

Det var på tisdagen svårt att få en kommentar inför morgondagens presskonferens om ett kemiskt ämne som är vanligt i mat och orsakar cancer. Vilket ämne det rör sig om har inte offentliggjorts. Spekulationerna inriktas mot akrylamid, ett ämne som ingår i tätningsmedlet Rhoca Gil, som användes vid tunnelbygget genom Hallandsåsen.


Det var mitt på tisdagen som kallelsen till morgondagens pressmöte skickades ut. Enligt denna ska rön presenteras som kan få "betydelse internationellt på såväl riskvärdering, matproduktion som konsumtion."   Dagens Medicin lyckades under tisdagseftermiddagen inte få någon kommentar från forskare som ska delta på presskonferensen.  Första namn på deltagarlistan vid presskonferensen är Margareta Törnqvist, docent och forskningsledare vid Institutionen för miljökemi, Stockholms universitet.  En av Margareta Törnqvists doktorander heter Eden Tareke, som har arbetat med att identifiera och kvantifiera så kallade bakgrundskarcinogener, särskilt i livsmedel. På institutionens hemsida beskrivs Eden Tarekes forskning bland annat så här: "Ett väsentligt resultat i dessa studier är att stekning av kost är en orsak till den höga bakgrundsdos av akrylamid som generellt förekommer hos icke-exponerade människor."  Akrylamid kan orsaka cancer och leda till ärftliga genetiska skador.  I kallelsen till onsdagens presskonferens står att ett "kemiskt ämne som kan orsaka cancer bildas vid tillverkning och tillagning av en rad livsmedel. Livsmedelsverket har i en inledd pilotstudie funnit ämnet i många livsmedel, varav en del är baslivsmedel. Halterna är höga och de nya forskarrönen kommer att ha betydelse internationellt på såväl riskvärdering, matproduktion som konsumtion."  Lars Hagmar, professor i yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitet, gjorde undersökningar av arbetare som arbetat med tätningsmedlet Rhoca Gil vid tunnelarbetena vid Hallandsåsen. Akrylamid är en av beståndsdelarna i Rhoca Gil.  - Vi fann att det fanns låga mängder av akrylamid ho personer som inte kommit i kontakt med Rhoca Gil eller rökte. Cigaretter är en känd källa till akrylamid i kroppen, säger han.  Under arbetet efter utredningen kring Hallandsåsen föddes tanken att matlagning kunde vara en källa till akrylamid. Bland annat Eden Tareke och Margareta Törnqvist står som författare till en artikel som hösten 2000 publicerades i tidskriften Chemical Research and Toxicology. Titeln var "Acrylamide: A Cooking Carninogen?"   Spekulationerna kring akrylamid kunde varken bekräftas eller dementeras på tisdagseftermiddagen. Onsdagens presskonferens hålls kl 11.00 i Stockholm.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev