Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stort intresse för akutmedicin trots specialitetens osäkra framtid

Publicerad: 18 april 2005, 08:19

Östersunds sjukhus är ett av de tolv sjukhus i landet som driver akutläkarprojekt. De två överläkarna i internmedicin, Thomas Olsson och Bo Friberg, är övertygade om att det nya arbetssättet gett resultat.


Överläkarna Thomas Olsson och Bo Friberg fungerar som mentorer för underläkarna på akutmottagningen i Östersund.

- Vi märker att omhändertagandet av patienterna blivit bättre. Vi har höjt kompetensen på akutmottagningen och då blir kvaliteten på insatserna högre, säger Thomas Olsson.

Hoppas på egen specialitet  Läkarna i det akutmedicinska projektet hoppas på ett snart besked från socialdepartementet  om att akutmedicin blir en egen specialitet. Därefter kan man börja anställa akutläkare. Förhoppningsvis ska fem underläkare anställas som akutläkare på sjukhuset under nästa år.

- Allt pekar på att det blir en egen specialitet, men tyvärr inte en basspecialitet. Det är synd, eftersom det kan bli svårt att få andra kliniker att kosta på läkarna en lång specialisttjänstgöring, om de ändå ska arbeta på akuten när de är klara, tror Thomas Olsson.

Däremot är det ingen brist på intresset bland AT-läkarna. Det är många som vill söka sig till den blivande specialiteten, trots att man kan förvänta sig en tuff arbetssituation som akutläkare.

Är det då inte svårt att bli specialist på att hantera så många olika sorters patienter?

- Man blir specialist på det akuta omhändertagandet, att kunna upprätthålla och säkra de vitala funktionerna hos patienterna, säger Thomas Olsson.

På Östersunds sjukhus arbetar man efter en egen metod, där man utgår ifrån de söksymtom som patienten har.

Akutmedicinsk verkstad  På AT-stämman leder de båda överläkarna en akutmedicinsk verkstad. De har inga praktiska övningar att bjuda på, men en lång rad patientfall. Deltagarna blir mer och mer engagerade i det detektivarbete som det innebär att förstå vad som ligger bakom patientens akuta symtom.

De föreslår vilka undersökningar och behandlingar som ska göras. Det visar sig snabbt att det inte bara är medicinska fakta som avgör. Tid på dygnet och om det är den snälla eller den elaka röntgenläkaren som tjänstgör spelar också in när akutläkaren gör sina val.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev