Nyheter
”Stort sug efter kliniska sessioner”
Publicerad: 30 september 2015, 11:10
Inger Dahlén, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande för Svensk lungmedicinsk förening, SLMF. Foto: Amina Manzoor
Inger Dahlén har uppdaterat sina kliniska kunskaper och nätverkat i World Village under årets ERS-kongress.
Ämnen i artikeln:
ERSDagens Medicin träffar Inger Dahlén, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande för Svensk lungmedicinsk förening, SLMF, i World Village, som är en plats där olika intresseföreningar kan träffa delegater och nätverka.
Varför finns ni på plats i World Village?
– SLMF har nyligen blivit anslutna till ERS så vi beslutade att vända oss till de svenska delegaterna med våra budskap och informera om att våra medlemmar inte längre behöver bli medlemmar i ERS utan det görs via vårt medlemskap. Dessutom gör vi lite reklam för nästa svenska lungkongress.
Vad utmärker årets ERS-kongress?
– Invigningsceremonin var mycket snabbare och rappare än tidigare år. Jag tror att det dels har att göra med att det nu är en kvinna, Elisabeth Bel, som är ordförande för kongressen. Det var inte lika många män på scen som tackade sina fruar som tidigare år. Det var inga prisföreläsningar, utan en kort filmsekvens och prisutdelning. Det var väldigt proffsigt gjort. Överlag har kvinnorna en mer framskjuten position än någonsin på kongressen, det märks i alla sammanhang.
Vad mer har varit intressant på den här kongressen?
– Jag har uppdaterat mig inom till exempel lungcancer och kol. Jag har gått på ganska stora kliniska sessioner. Vissa av salarna har varit helt fulla, så man märker att det finns ett sug efter den här kliniska uppdateringen tillsammans med forskningen. Det skulle inte vara en så stor kongress om klinikerna inte känner att de kan uppdatera sina kunskaper.
– Jag var på en föreläsning som speglade gränslandet mellan intensivvård och lungmedicin. Det handlade bland annat om att icke-invasiv ventilering ibland gör att man glömmer att vissa patienter bör intuberas direkt och vårdas i vanlig respirator. Det brukar jag nämna när jag föreläser och nu fick jag bekräftelse på att fler har samma åsikt.
– Jag har också lyssnat på föredrag på något som jag tror kommer framöver, filtrering av blodet från koldioxid. Vi har tillgång till tekniken i Uppsala men den är än så länge inte så mycket använd. Sedan har jag uppdaterat mig inom lungcancerbehandling, där man ser att det kommer nya läkemedel som gör att vi kan skräddarsy behandlingen bättre för patienterna. Jag tycker också att kongressen lyft fram yrkesexponering och risken för lungsjukdomar, det är något som annars gärna glöms bort.
AMINA MANZOOR