onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stört telenät drabbade vården

Publicerad: 22 april 2014, 08:28

Sjukvården och SOS Alarm drabbades på tisdagsmorgonen av störningar i Telias nät. Felen ska nu vara avhjälpta. Uppdaterat 13.30.


LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Det är Telia som har tekniska problem med 020- och 0771-nummer. Störningarna kan dock drabba även den som ringer andra nummer, som i sin tur är kopplade till ett 0771-nummer. Till exempel gick det vid tiotiden på tisdagsförmiddagen inte att komma fram till sjukhus och vårdcentraler i Skåne.

Enligt ett pressmeddelande på Region Skånes hemsida drabbade störningarna hos Telia hela landet. Telia hade när Dagens Medicin talade med pressinformatör Marcus Haglund på förmiddagen ännu inte hela bilden klar för sig och felsökning pågick. Felet upptäcktes vid åttatiden på morgonen och då var såväl delar av SOS Alarm, liksom polisens 114 14 drabbade. De aktuella numren styrdes enligt Telia snabbt om för att de skulle fungera.

– Vi försöker att prioritera samhällsviktiga tjänster, säger Marcus Haglund.

Under tisdag förmiddag fick Dagens Medicin först beskedet från Telia att SOS Alarms larmnummer 112 hade varit påverkat av störningarna. Senare på dagen rättade presstjänsten sig själv på den punkten. SOS Alarm var visserligen drabbat, men att ringa 112 ska ha fungerat hela tiden.

Så sent som i början av mars drabbades bland annat 114 14 och en del av Telias 0771-nummer av omfattande problem. Telia tror att det är ett annat fel denna gång.

– Vi ser givetvis väldigt allvarligt på den här typen av fel, och när de inträffar så tätt inpå varandra, säger Marcus Haglund, men kan i nuläget inte säga vad Telia gör för att förhindra nya fel.

Fel i telefonnätet verkade också drabba privatpersoner på ett mer oväntat sätt. När Dagens Medicin försökte att ringa ett annat nummer med sjukvårdskoppling, kopplades samtalet i stället till en privatperson, som hade fått ta emot flera sådana samtal i dag.

Enligt Telia var problemen med 020 och 0771 avhjälpta vid 11.30.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev