Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Störtexponering av receptfria läkemedel även på apotek

Publicerad: 21 maj 2010, 12:48

Störtexponering av receptfria läkemedel även på apotek

Handeln har fått kritik för att receptfritt på vissa håll hanteras som lockvaror i butikerna. Men nu har även Apotek 1 och Hjärtat börjat med så kallad störtexponering – vilket kan bryta mot läkemedelslagen. UTÖKAD 24 MAJ


En Dagens Apotek-läsare skickade in nedanstående bild, som är tagen på Apotek 1-apoteket vid Skanstull i Stockholm under gårdagen.

Bilden visar hur läkemedlen Treo, Alvedon Brus med flera placerats – enligt Dagens Apoteks källa i en höjd som gör det möjligt för barn att plocka.

Lennart Forslund, chef för medicinsk information på Läkemedelsverket, kritiserade i en artikel på Dagens Apotek den 12 maj så kallad störtexponering av receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln.

– Samma regler gäller här, läkemedelslagen upphör inte att gälla bara för att det handlar om apotek. Störtexponering riskerar leda till en olämplig läkemedelsanvändning och är enligt min bedömning inte förenlig med läkemedelslagen. Vi får titta på det här, säger Lennart Forslund i dag.

Har ni själva upptäckt andra exempel på störtexponering av läkemedel på apotek?

– Nej, jag har inte hört talas om det tidigare.

Ulrika Hultgren är informationschef på Apotek 1.

– Det här hade inte kommit till min vetskap. Vi är tacksamma för all input från kunderna och vi ska titta över det här på en gång, säger hon.

– Är det så att läkemedlen exponeras på ett felaktigt sätt så ska vi naturligtvis ändra på det, säger Ulrika Hultgren.

Även på Apotek Hjärtat på Krukmakargatan i Stockholm sker så kallad störtexponering, enligt ytterligare en läsarbild – se nedan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev