Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Strålning via cylinder att föredra vid livmodercancer

Publicerad: 3 Juni 2008, 11:14

ASCO 2008 Hos patienter med cancer i livmoderslemhinnan är strålbehandling där en radioaktiv cylinder placeras i vaginan lika effektivt som extern strålbehandling. Men strålning med cylinder ledde till bättre livskvalitet, visar en ny randomiserad studie.


Patienter med avancerade former av endometriecancer, cancer i livmoderslemhinnan, behandlas i dag med kirurgi följt av strålbehandling där strålkällan utgörs av en radioaktiv cylinder som placeras i vaginan, kallat vaginal brachyterapi.

Nu har holländska forskare utvärderat om denna metod är att föredra även bland patienter med endometriecancer i mindre avancerade stadier. Dessa patienter får i dag vanligtvis extern strålbehandling, där strålkällan finns utanför kroppen.

De två metoderna jämfördes i en randomiserad studie med totalt 427 patienter med endometriecancer i sjukdomsstadier med måttlig till hög risk. Samtliga patienter hade opererats för att ta bort livmoder och äggstockar. Hälften av deltagarna fick därefter extern strålbehandling, medan resten fick strålning med radioaktiv cylinder. Patienterna följdes under i snitt tre år.

Resultaten presenterades i helgen på den pågående cancerkongressen Asco i Chicago i USA. De visade att i gruppen som fått strålning med cylinder hade 0,9 procent drabbats av återfall av cancer i vaginan, jämfört med 2 procent i gruppen som fått extern strålning. Både den generella och den progressionsfria överlevnaden var ungefär lika stor i bägge grupper, omkring 90 respektive 89 procent.

Däremot uppgav de patienter som fått vaginal brachyterapi att de drabbats av mindre bieffekter jämfört med dem som hade fått extern strålbehandling. Den vanligast förekommande bieffekten i båda grupper var diarré. Direkt efter strålbehandlingen uppgav cirka sex procent av dem som fått strålning med cylinder att de hade måttlig till svår diarré, jämfört med 22 procent av dem som strålats med den externa varianten. Två år efter behandlingen hade siffrorna sjunkit till en, respektive sex, procent.

Forskarnas slutsats är att de två metoderna är lika effektiva för att förhindra återfall hos patienter med endometriecancer i sjukdomsstadier med måttlig till hög risk. De konstaterar även att dessa patienter bör strålas med vaginal brachyterapi, eftersom denna behandling ledde till bättre livskvalitet för patienterna och dessutom är lättare att använda.

American Society of Clinical Oncology, presenterad den 31 maj

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev