Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strålutrustning läcker på Nya Karolinska

Publicerad: 17 maj 2018, 12:00

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Förhöjda strålvärden har upptäckts i källaren på Nya Karolinska Solna. Experter har kallats in för att undersöka vad som är fel.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhuset

Bristerna i avskärmningen upptäcktes vid ett planerat test av två strålbehandlingsutrustningar, så kallade linjäracceleratorer, enligt information på Stockholms läns landstings hemsida. Strålning uppmättes i källaren, en närliggande korridor och serviceutrymmen.

I lokalerna pågår ännu ingen strålbehandling. Cancerpatienter får fortfarande sin strålbehandling i Radiumhemmet vid Karolinska universitetssjukhuset. Meningen var att verksamheten i de nya lokalerna skulle starta sent i höst och vara i full gång i början av nästa år.

Vi hoppas att bristerna i de nya lokalerna ska kunna identifieras och åtgärdas snabbt och med minimal tidsförskjutning av den planerade starten av strålbehandlingen vid NKS, säger Marit Brusdal Penna direktör för strategiska fastigheter.

Det huvudsakliga ansvaret för konstruktionen ligger, enligt landstinget, på SHP, Swedish Hospital Partners. Företaget ska säkerställa konstruktionen så snart felet är identifierat och åtgärdat.

Relaterat material

NKS anmäls till Arbetsmiljöverket

Rymdteknik ska rensa ut odörer på NKS

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev