Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strandhäll kräver bred grund för e-hälsovision

Publicerad: 24 april 2018, 10:07

Foto: Jens Krey

Socialminister Annika Strandhäll (S) liknade e-hälsovisionen vid pyramiderna i sitt inledningstal på Vitalis.


Ämnen i artikeln:

StrandhällVitalis

Spotify, Skype och högst andel internetanvändare i världen. Nästan 100 procent av patientjournalerna, och de flesta recepten, digitaliserade. Sverige har mycket som talar för att bli bäst i världen på e-hälsa till 2025, konstaterade Annika Strandhäll när hon inledningstalade på e-hälsomässan Vitalis i hennes hemstad Göteborg.

Å andra sidan, fortsatte socialministern, drar inte vården nytta av alla möjligheter som finns, systemen pratar inte med varandra och är i många fall långt ifrån användarvänliga. Och i likhet med sin företrädare Gabriel Wikström (S) påpekade hon att faxen fortfarande används i stor utsträckning i vården.

– Det är rätt absurt.

Men datadelning och integritetslagar är komplexa och nya lagar måste hålla över tid så det är inte alltid lätt, konstaterade socialministern.

– Att bara nämna EU:s dataskyddsförordning GDPR får säkert många av er att sucka.

Annika Strandhäll påminde också om att två statliga e-hälsoutredningar inte lyckats när det kom till att balansera vårdens behov mot den personliga integriteten. Och för att ytterligare förklara det komplexa i det svenska välfärdssystemet påminde hon om att den svenska vården och e-hälsoutvecklingen till stor del ligger i händerna på de 21 landstingen och regionerna

– Jag kan inte ge order. Vad jag kan göra är att föra dem samman.

Svårigheterna till trots backade inte Annika Strandhäll kring visionen att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till 2025. Men för att lyckas krävs tid och den handlingsplan som bygger på lagstiftning, standard och semantik. Och för att lyckas behövs en gemensam idé om vad som ska åstadkommas, förklarade ministern.

– Ska vi bygga ett Babels torn som når upp till himlen men som faller sönder för att alla inte talar samma språk? Eller ska vi bygga pyramider med en bred grund och som står i tusentals år?

Grunden är de tre delarna i handlingsplanen, förtydligade ministern.

Annika Strandhäll påpekade också att det är valår och att e-hälsa då borde vara ett viktigt ämne då det kunde vara lösningen på många av de problem som diskuteras. Någon närmare specifikation gav hon inte.

Relaterat material

E-hälsomyndigheten förstår inte stoppet av Hälsa för mig

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

StrandhällVitalis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev