lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strandhäll öppnar för lagändring inom digital vård

Publicerad: 19 januari 2018, 15:00

Annika Strandhäll (S), socialminister.

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är klar med sin kartläggning av digital vård. Men inga nya beslut är fattade och socialminister Annika Strandhäll (S) öppnar för en lagändring.

Ämnen i artikeln:

SKRAnnika Strandhäll

Frågan om digitala vårdbesök har varit en het potatis länge och än hetare har den blivit sedan Doktor.se köpte en vårdcentral i Landstinget i Sörmland, där det inte tas ut någon patientavgift i primärvården.

En arbetsgrupp inom SKL har under en tid arbetat med frågorna kring ersättning vid digitala vårdbesök. Kartläggningen presenterades och diskuterades i går, torsdag, med landstingens och regionernas ekonomidirektörer. Enligt Lars Kolmodin, handläggare vid SKL:s avdelning för ekonomi och styrning och en av dem som arbetat med kartläggningen, är det stor variation mellan hur olika landsting hanterar frågan.

– Det är komplext. Ersättningssystemen, kostnadsansvaret, patientavgifterna och hur det sedan styr och samverkar är en komplex materia, säger han till Dagens Medicin.

Med anledning av kartläggningen diskuterades olika förslag på tänkbara förändringar men ekonomidirektörerna tog inga beslut. Klart är dock att SKL ska arbeta vidare.

Enligt Lars Kolmodin är det också en del frågor som kommer att behandlas i andra nätverk. Hit hör exempelvis frågan om vilken vård som är lämplig att hanteras digitalt.

Köpet i Sörmland blev känt i mellandagarna, kom den uppkomna situationen med i kartläggningen?

– Vi vill inte adressera enskilda vårdaktörer. Det här måste ses som en helhet, oavsett vilken aktör som har etablerat sig var, så måste vi ha ett fungerande system, säger Lars Kolmodin.

Han förklarar att det SKL fokuserar på är hur ersättningssystem, patientavgifter och rutiner för hur landsting hanterar utomlänspatienter fungerar sammantaget.

– Det är de frågorna vi diskuterar, inte enskilda etableringar.

I Svenska Dagbladet öppnar socialminister Annika Strandhäll för att regeringen kan ta vid, om landstingen inte lyckas komma överens.

– Om det visar sig att de lagar vi har inte möjliggör för landstingen att driva sjukvården på ett rimligt sätt måste vi självklart överväga om de behöver ändras. Det är jag alltid redo att göra. Men jag vill vara tydlig med att det här i första hand är en fråga för landstingen att lösa, säger Annika Strandhäll till tidningen.

JENS KREY OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev