Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strandnypon kan lindra reumatisk smärta

Publicerad: 25 juni 2007, 13:08

Strandnypon kan lindra reumatisk smärta

Strandnypon kan lindra reumatoid artrit, RA. Det visar en dansk-tysk studie som presenterades vid EULAR, läkarkongressen för reumatiska sjukdomar som hölls i Barcelona för ett par veckor sedan.


I studien som genomfördes vid universitetssjukhusen i Berlin och Köpenhamn under sex månader ingick 89 patienter. 90 procent var kvinnor och genomsnittsåldern var 56 år. Studien visar att RA-patienterna fick mindre smärta, större rörlighet och betydligt bättre livskvalitet när de kompletterade sin vanliga behandling med nyponpulvret. Enligt överläkare Kai Winter, Köpenhamns universitetssjukhus som är en av forskarna bakom studien så har forskningsgruppen identifierat verkningsmekanismen och den aktiva komponenten i strandnypon.

– Det är en antiinflammatorisk galactolipid som visar sig stå för minst 90 procent av effekten, berättar han i ett pressmeddelande.

Galactolipid är nu patenterad under namnet GOPO och patentet ägs gemensamt av Rikshospitalet i Köpenhamn, det danska jordbruksdepartementet och upptäckaren Eric Farmer Hansen.

Fem tidigare studier, den senaste publicerad i Scandinavian Journal of Reumatology 2006, visar att nyponpulver ger en mycket god effekt vid artros. Många upplever god effekt redan efter tre veckor. De patienter som fått nyponpulvret med GOPO kunde halvera sitt intag av annan värkmedicin.

Bo Dettmer smärtläkare och specialist i ortopedisk medicin i Helsingborg har provat nyponpulvret på cirka 300 patienter.

– Jag brukar kombinera en kort behandling med paracetamol eller cox-2 hämmare med nyponpulver. Min erfarenhet är att 70 procent av patienterna får mycket god effekt av nyponet oavsett om de lider av RA eller av artros, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev