Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Strejkande portade från sjukhus

Publicerad: 28 April 2008, 11:33

Strejkvakterna på Centrallasarettet i Västerås får inte längre stå inne på lasarettet. Arbetsgivaren har beslutat att de som bär strejkbanderoller inte får vistas i landstingets lokaler.


I början av strejken stod Vårdförbundets strejkvakter på Centrallasarettet utanför de avdelningar där strejk pågår. Men i torsdags kom besked från arbetsgivaren att de strejkande inte fick vistas inne på lasarettet.

– Vi har haft olika syn på vad som är offentlig yta. Nu har vi kommit överens om att strejkvakterna får stå utanför entréerna och att de får gå in på de offentliga ytorna på lasarettet om de tar av sig strejkbanderollerna, berättar Björn Gustafsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västerås, för Dagens Medicin.

Han tycker att det är svårt att förstå arbetsgivarens hållning.

– Det blir lite märkligt på vårt lasarett, där det också finns restaurang, café, apotek och annat, det är ju nästan som en galleria. Det finns ju annat än strejkbanderoller som man kan ha på sig som är provocerande – ska man inte få vistas i lokaler som är offentliga då?

Nu kommer facket i alla fall att hålla sig till den kompromisslösning man enats om.

– Jag har lämnat detta vidare till Vårdförbundet centralt. De får avgöra om de vill gå vidare med det. Annars så är det ju fint väder och skönt att stå ute, säger Björn Gustafsson.

Lena Tell, personalchef i Landstinget Västmanland, säger till Vestmanlands läns tidning att strejkvakterna har uppfattats som störande av anhöriga till patienter.

Men det stämmer inte med den bild Björn Gustafsson har.

– Det bemötande vi får från både patienter och anhöriga är mycket positivt. De stödjer oss. Sedan finns det ju alltid enskilda individer, som på grund av oro för sig själva eller anhöriga, kan uttrycka sig olämpligt till strejkvakterna, men det handlar ju bara om rädsla.

Läs hela bevakningen av Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev