Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Strejken en förlustaffär för sjuksköterskorna

Publicerad: 4 Juni 2008, 14:51

Vårdförbundets strejk blir dyrbar för medlemmarna. Tidigast om två år kan sjuksköterskorna ha hämtat in den försenade löneförhöjning som drabbat dem efter strejken.


Om Vårdförbundet sagt ja till det lönebud som förbundets avtalskongress förkastade den 26 mars så hade medlemmarna fått förhöjd lön från den 1 april. När man nu i stället valde att strejka så gäller det nya avtalet först från den 1 juni. Detta innebär alltså att medlemmarna går miste om sin nya och högre lön i två månader.

Enligt TT:s beräkningar betyder det en förlust på totalt cirka 2 000 kronor för den enskilde medlemmen, beräknat på en sjuksköterska som tjänar 25 000 kronor per månad. Om det bud som Vårdförbundet till sist antog hade varit väsentligt bättre än det man förkastade hade problemet inte varit så stort. Då hade medlemmarna snabbt tjänat in de två ”förlorade” månaderna.

Men eftersom de båda buden är identiska under 2008 och det antagna bara ger i genomsnitt 130 kronor mer i månaden under 2009 kommer sjuksköterskorna att ligga på minus också under nästa år. Det är först 2010 som Vårdförbundets medlemmar kan ha hämtat in det som de förlorade på strejken.

Margareta Öhberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, säger till TT att det centrala avtalet bara anger en miniminivå.

– På många håll kommer det att ge mer, säger hon till TT.

Hon påpekar också det slutliga avtalet har tydligare skrivningar kring att kunskap ska vara en grund för lönebildningen.

Allt om strejken och dess efterdyningar. Klicka här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev