Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Strejken sätter vårdgarantin ur spel på flera håll i landet

Publicerad: 30 April 2008, 08:07

Sjuksköterskestrejken börjar nu få effekter på vårdgarantin. I Stockholm lägger man ”strejkpatienterna” åt sidan och i Skåne fungerar garantin inte alls.


Patienter som hör av sig till vårdgarantikansliet i Stockholm på grund av den pågående sjuksköterskestrejken göre sig icke besvär. Under strejken handlägger kansliet över huvud taget inte dessa patienter.

– Vi vidtar inga åtgärder kring dessa patienter eftersom det skulle kunna uppfattas som om vi agerar som strejkbrytare. Däremot handlägger vi de patienter som kontaktat oss innan strejken bröt ut som vanligt, säger Jan-Åke Andrén, chef för vårdgarantikansliet i Stockholm.

Enligt honom har strejken dock hittills inte resulterat i något större tryck på kansliet.

– Det har ringt en del patienter som har fått sina operationer inställda, så mycket mer är det inte, säger Jan-Åke Andrén.

En lång strejk ger problem
Men enligt Lennart Adamsson, chef för ortopedkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, är det ett bedrägligt lugn.

– Om strejken pågår ett par veckor till har jag svårt att se hur vi eller vårdgarantikansliet ska kunna klara vårdgarantin. Det är som en svallvåg som skjuts framåt, så till sommaren och hösten kommer det definitivt bli problem om strejken drar ut på tiden, säger Lennart Adamsson.

Kliniken har hittills lämnat återbud till runt 70 patienter.

– Alla patienter förväntar sig att få nya tider när strejken är slut men problemet är att vi inte har fler tider att erbjuda än vad vi har normalt. Det tillkommer ju hela tiden nya patienter. Dessutom närmar vi oss sommaren då i princip all planerad vård ligger nere, säger Nina Reisler, sjuksköterska och vårdplanerare vid ortopedkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Skåne fokuserar på det akuta
I Region Skåne är situationen en annan. Där ligger all samordning av patienterna enligt vårdgarantin helt nere så länge strejken varar.

– Eftersom vi inte har någon form av planerad verksamhet har vi heller ingen möjlighet att samordna vårdgarantipatienterna. I stället fokuserar vi på de akuta patienterna, säger Åsa Bergling, ansvarig för tillgänglighets­arbetet i Region Skåne.

Inte heller i Västra Götalandsregionen har strejken resulterat i ett ökat tryck på regionens vårdsluss. Inte ännu i alla fall.

– Om strejken blir långvarig kan det ju säkert komma att bli så men än så länge har vi inte märkt av något. Vi har diskuterat det här med eventuellt strejkbryteri men våra instruktioner är att jobba på som vanligt, säger Elisabet Danielsson, planerare för vårdgarantin och tillgänglighetsfrågor i Västra Götalandsregionen.

Följ Dagens Medicins bevakning av Vårdförbundets lönestrid här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev