Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stress bidrog till fel på dosapotek

Publicerad: 11 december 2013, 10:47

En patient som fick för låg dos av ett antipsykotiskt läkemedel under sex veckor i somras är ännu inte helt återställd.


Det framgår av en lex Maria-anmälan från Dosapoteket Örebro.

Patientens läkemedel Nozinan slutade tillhandahållas i tablettstyrkan 100 mg på den svenska marknaden i månadsskiftet maj-juni.  I samband med omregistreringen till tabletter av lägre styrka, 25 mg, blev patientens dygnsdos av misstag 200 mg i stället för ordinerade 300 mg.

En trolig förklaring är att patienten hade såväl 25 mg som 100 mg tabletter dispenserade och att dosreceptets sortering av läkemedelsrader gjorde att de båda tablettstyrkorna inte stod i direkt anslutning till varandra. Farmaceuten såg inte att det tidigare också funnits en dispenserad ordination på Nozinan 25 mg, skriver Apoteket AB i anmälan.

Av anmälan framgår också att händelsen inträffade under en semesterperiod med stort inflöde av ordinationsändringar, ovanligt hög sjukfrånvaro och tekniska fel på produktionsmaskinerna. Den inblandade personalen har god erfarenhet av arbetsuppgiften, men arbetet har skett under stark tidspress, skriver Apoteket AB.

Patienten ska ha blivit allt mer orolig och lättretad under sommaren och ska trots höjd dosering av kompletterande neuroleptikum inte vara helt återställd.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev