Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stressigt jobb blir stillasittande fritid

Publicerad: 23 november 2012, 13:10

Hög stress på jobbet kan leda till fysisk inaktivitet på fritiden, enligt en europeisk studie.


Personer som upplever stor stress på arbetsplatsen rörde sig mindre på fritiden. Det visar en stor studie av forskare vid Mittenuniversitetet i samarbete med flera andra europeiska universitet, IPD-Work Consortium.

Studien, som nyligen publicerades i American Journal of Epidemiology, innehåller data från 170 000 personer i 14 europeiska länder.

Det har funnits hypoteser att stressiga jobb med höga krav och känslan av att inte ha kontroll över arbetssituationen resulterar i trötthet och ett större behov av återhämtning. Teorin har varit att det är sannolikt att stillasittande under fritiden då ökar.

Resultaten från studien visar mycket riktigt ett samband mellan situationen på jobbet och mängden fysisk aktivitet på fritiden.

– Risken för fysisk inaktivitet vid ett stressigt jobb är framförallt kopplad till hur man upplever kontrollen över den egna arbetssituationen, snarare än hur höga kraven är i arbetet. Ju mindre kontroll och möjlighet man hade att styra sitt arbete, desto större var sannolikheten att personen var fysiskt inaktiv på fritiden, säger Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Fysisk inaktivitet kan kopplas till sjukdomar som typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

Det övergripande syftet med studien är att uppskatta effekterna av psykosociala riskfaktorer i arbetet för kroniska sjukdomar, psykisk ohälsa, funktionshinder och dödlighet.

Studien hittar du här

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev