Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strid om ordförandeposten i Sfam

Publicerad: 11 april 2014, 05:55

UTMANAREN. – Jag ställer upp för att det finns en tveksamhet bland medlemmarna kring om Sfam ska låta sig ledas av en hög landstingschef, säger Jonas Sjögreen.

Foto: Peter Krüger/Bildbyrån

Jonas Sjögreen utmanar Karin Träff Nordström om ordförandeposten i Sfam. Han tycker att det är olämpligt att hon har en hög chefspost i Skåne samtidigt med ordförandeskapet.


På måndag lämnar valberedningen i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, in sitt förslag inför föreningens kongress i Västerås den 14–16 maj. Två kandidater har meddelat valberedningen att de kandiderar till ordförandeposten. Nuvarande ordföranden Karin Träff Nordström ställer upp för omval. Men hon utmanas av Jonas Sjögreen som var ordförande för Sfam under åren 1993 till 1995.

– Jag ställer upp för att det finns en tveksamhet bland medlemmarna kring om Sfam ska låta sig ledas av en hög landstingschef, säger Jonas Sjögreen.

Han syftar på att Karin Träff Nordström är divisionschef för primärvården i Malmö och Lund. En roll som Jonas Sjögreen tycker är problematisk att kombinera med ordförandeskapet för Sfam.

– Det är mer en principiell fråga än en personfråga. Som landstingschef har man en lojalitet mot landstinget. Den lojaliteten kan komma i konflikt med en professionell hållning, säger han.

Karin Träff Nordström håller inte med om att det finns en konflikt mellan hennes roller.

– Jag upplever att jag fullt ut kan driva alla de frågor som Sfam står för utan att det uppstår någon konflikt med min chefsroll. Sfam är ingen facklig förening utan en yrkesförening och en vetenskaplig förening. Hade det varit en facklig förening hade det varit omöjligt att ha båda de här rollerna, säger hon.

Hon upplever att hon har ett starkt stöd från många medlemmar och tycker inte att någon har kommit med några argument som visat på att hon skulle vara olämplig att fortsätta som ordförande.

– Ingen har kommit med något konkret exempel där de har kunnat hänvisa till att jag hamnat i en lojalitetskonflikt, säger Karin Träff Nordström.

Hon berättar att resten av styrelsen för Sfam har villkorat sin kandidatur med att hon är ordförande. Skulle Jonas Sjögreen väljas till ordförande så måste alltså hela styrelsen bytas ut. Karin Träff Nordström kommer att stå fast vid att kandidera för omval oavsett vem valberedningen nominerar. Jonas Sjögreen säger däremot att han inte kommer att kandidera om valberedningen föreslår Karin Träff Nordström som sin kandidat.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev