Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stridbar professor debatterar psykofarmaka

Publicerad: 14 januari 2014, 11:52

Danska patienter skulle må bättre om psykofarmaka togs bort från marknaden, skriver den stridbare professorn Peter Gøtzsche i en debattartikel.


Danska psykiatrer kan inte hantera psykofarmaka, anser Peter Gøtzsche, chef för nordiska Cochraneinstitutet, som har skrivit en krönika i Politiken där han kommenterar tio vanliga påståenden om psykofarmaka och psykiatriska diagnoser som han hävdar är myter.

Kritiken riktar den danske professorn framför allt mot hur antidepressiva läkemedel används.

I sin slutsats skriver Peter Gøtzsche att det är odiskutabelt att tillgängligheten gör mer skada än nytta. Läkarna kan inte hantera paradoxen att läkemedel, som kan vara till nytta vid korttidsbehandling, är ytterst skadliga när de används under lång tid, och dessutom skapar de sjukdomar som de var meningen att de skulle motverka – liksom ännu värre sjukdomar, hävdar han.

Paraplyorganisationen Danske Patienter är bekymrade över professor Peter Gøtzsche drastiska slutsats att psykofarmaka borde dras in.

”Det är flera saker i den här debatten som får oss att rynka ögonbrynen. Först och främst är vi bekymrade för om patienter kan få för sig att sluta medicinera utan vidare mot bakgrund av Peter Gøtzsche uttalanden i media”, skriver föreningen i ett pressmeddelande enligt det danska nyhetsbrevet Dagens Pharma.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev