Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stridsviljan stor bland de varslade

Publicerad: 16 April 2008, 13:20

Mindre än en vecka innan sjuksköterskestrejken bryter ut är stridsviljan stark bland medlemmarna. Det intygar Vårdförbundets representanter runt om i landet.


Medan Vårdförbundet förbereder möten och scheman för strejkvakter arbetar ledningarna i de nio landsting som har varslats om strejk med att förbereda omflyttningar av personal, stängningar av avdelningar och information till patienter vars operationer och behandlingar blir uppskjutna.

Sjukhus möblerar om

Strejkviljan är det inget fel på. De Vårdförbundsrepresentanter som Dagens Medicin har talat med arbetar målmedvetet för en strejk.

– Det finns inga signaler på att medlemmarna vill backa, tvärtom, säger Lena Sjölin, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten med 400 medlemmar redo för strejk.

– Nu förbereder vi medlemmarna på vad en strejk innebär och hur de ska agera. Samtidigt håller vi en dialog med arbetsgivaren, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet i Skåne där 1 000 sjuksköterskor är strejkvarslade, främst på Helsingborgs och Ystads lasarett.

På dessa sjukhus pågår nu en omfattande ommöblering.

– Verksamheten på de sjukhusen kommer att reduceras kraftfullt vid en strejk så många läkare kommer att få tjänstgöra på annan plats. Framför allt ska vi förstärka primärvården dit många ST-läkare från sjukhusen kommer att förflyttas. Exakt hur många kan jag inte säga, men det kan bli ett hundratal, berättar Rolf Ohrlander, som är förvaltningschef för Kamber i Region Skåne.

Att flytta läkare är en åtgärd som Läkarförbundet ogillar, då det vill förhålla sig neutralt i konflikten, se artikel nedan.

Skåne begär dispenser

I flera landsting pågår överläggningar eller förhandlingar mel­lan Vårdförbundet och arbets­givaren om huruvida strejken kan betecknas som samhällsfarlig.

– Om vi har förbisett något då vi lade vårt varsel får vi förstås titta på om det finns någon sanningshalt i det som arbets­givaren hävdar, säger Lena Sjölin, Vårdförbundet i Västerbotten.

Landstinget Halland har beslutat att hänskjuta frågan om samhällsfara till den centrala nämnd som parterna ska tillsätta under veckan.

Region Skåne har lämnat in ansökningar om dispenser till Vårdförbundet. Dessa gäller undantag från strejken vid 49 verksamheter. Vårdförbundet har inte svarat än.

Medan landstingen alltså menar att strejken kommer att få samhällsfarliga konsekvenser anser Vårdförbundet att den inte kommer att påverka vården mer än semesterperioden gör.

– Då kan arbetsgivaren acceptera en nedrustning på 40 procent. I så fall har vi levt samhällsfarligt många gånger. Den här strejken innebär en neddragning med ungefär hälften så mycket som semesterbemanningen, säger Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Vårdförbundet informerar nu medlemmarna inför strejken.

– Vi har haft tre möten där samtliga 400 som är varslade deltog. De har kommit mangrant, säger Eva Strandh.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev