Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strikta rutiner håller koll på alla Waran-patienter

Publicerad: 22 november 2005, 13:44

Under de senaste åren har antalet patienter som får Waran blivit allt fler. På Skytteholms vårdcentral i Solna behandlas omkring 20 procent fler än för några år sedan.


Behandling med antikoagulationsmedel, som Waran, kan innebära stora risker. Därför har Skytteholms vårdcentral byggt upp noggranna rutiner för hur patienterna ställs in på preparatet och sedan följs upp.

I dag har vårdcentralen mellan 60 och 70 Waranpatienter och gör omkring 50 Waranordinationer i veckan.

- Det är en markant ökning jämfört med för några år sedan. Framför allt beror detta på att antalet patienter med förmaksflimmer har ökat, vilket gör att fler får preparatet för att förhindra proppbildning. Det ges numera även oftare till äldre patienter, berättar Eva Goldman, allmänläkare på Skytteholms vårdcentral.

Två dagar i veckan har vårdcentralen särskild mottagning för patienter som står på antikoagulationsbehandling. När dosen är inställd görs kontroller var fjärde vecka. De som har instabila värden måste komma oftare.

Slarviga patienter kontaktas  All ordination görs via datorn och varje månad görs regelbundna kontroller av vilka patienter som skött sina kontroller och vilka som uteblivit. De som slarvat blir uppringda av en sjuksköterska.

Eva Goldman tycker att vårdcentralen har bra kontroll och följer de riktlinjer som finns för ordination av antikoagulationsbehandling.

Den stora risken för dessa patienter uppstår då de söker vård hos andra vårdgivare som inte tillräckligt informerat sig om att patienten tar Waran, tycker hon.

- Det finns ett stort kommunikationsproblem när dessa patienter söker vård på annat håll. Om de till exempel behandlas med cytostatika eller bara får en antibiotikabehandling så innebär detta en interaktions- och  komplikationsrisk. Om värdet stiger, innebär det en ökad blödningsrisk som kräver ändrad ordination, säger Eva Goldman.

Det finns en medvetenhet om riskerna med behandlingen med Waran, enligt Eva Goldman.

- Men vi har ändå svårt att uttala oss om allvarliga biverkningar. Vilka som drabbas av till exempel hjärnblödning på grund av för höga doser ser vi inte här eftersom dessa patienter hamnar på sjukhus, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev