Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Stroke Hero” lär barn rädda liv

Publicerad: 6 februari 2014, 11:36

Ett dataspel med en rymdfärja kan lära barn att agera när någon drabbas av stroke, enligt en studie publicerad i tidskriften Stroke.


Ämnen i artikeln:

Stroke

Försöksgruppen bestod av 210 barn, nio till tio år gamla, från familjer i Harlem, New York, med låga inkomster och högt insjuknande i stroke. Forskarna bakom studien uppskattar att mellan 15 och 20 procent av dessa barn i praktiken uppfostras av far- eller morföräldrar, en grupp med relativt hög risk att drabbas av stroke.

Studiens ledare Olajide Williams, neurolog vid Columbia University Medical Center, USA, tycker visserligen inte att barn ska spela alltför mycket dataspel.

– Men vilket bättre sätt finns det att uppmuntra barn att lära sig rädda liv än att spela ett dataspel? säger han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Spelet går ut på att en liten rymdfärja åker i artärer på väg till hjärnan och på vägen dit fyrar av doser med proppförebyggande läkemedel mot hotande blodproppar. När medicinen sinar, måste barnen svara rätt på kunskapsfrågor om stroke för att få medicinen påfylld. Åkfärden genom blodådrorna ackompanjeras av en hip hop-artist som sjunger om stroke och avslöjar de rätta svaren.

Barnen i studien fick före spelandet svara på frågor med koppling till stroke. Därefter fick de spela spelet i skolan en kvart var och direkt efter göra ett kunskapstest. Runt var fjärde spelade sedan också hemma gjorde regelbundet. Barnen fick sju veckor senare, utan förvarning, göra ett nytt kunskapstest.

Och uppenbarligen fyller spelet sitt syfte – utöver att nio av tio barn gillade det.Testet sju veckor efter det första speltillfället visade att barnens kunskaper om stroke, symtom på sjukdomen och att man skulle larma 911 hade ökat signifikant.

– Vi var särskilt exalterade över hur mycket kunnande som behölls efter sju veckor. Hur många akademiska upplägg lyckas med det? säger Olajide Williams till Reuters.

Att just han har lett studien är kanske ingen överraskning. Han är mer känd som Hip Hop Doc, efter att ha grundat en organisation som arbetar med artister inom rapmusik för att med hjälp av musik, videos och spel få människor att tänka mer på sin hälsa.

Stroke Hero går att spela på Hip Hop Healths hemsida.

Länk till studien: Olajide Williams med flera Effect of a Novel Video Game on Stroke Knowledge of 9- to 10-Year-Old, Low-Income Children

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev