Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stroke ökar snabbt hos yngre kvinnor

Publicerad: 4 november 2003, 14:38

Andelen kvinnor under 65 år som drabbas av stroke har ökat med 40 procent på tio år, visar ny forskning. Förändrade levnadsvanor kan vara en förklaring.


Allt fler svenskar insjuknar i stroke. På drygt tio år har antalet kvinnor som för första gången drabbas av sjukdomen ökat med hela 40 procent, visar ny forskning.  ...................................................

...................................................  - Vi tror inte att ökningen beror på bättre diagnostisering. I så fall borde ökningen ha blivit densamma för båda könen, säger sociologen Jennie Medin, doktorand vid institutionen för hälsa och samhälle vid Linköpings universitet.  Genom patientregistret har hon studerat alla män och kvinnor i åldrarna 30-65 år som vårdades för diagnosen stroke mellan åren 1989 och 2000, totalt 43389 personer.  Andelen kvinnor och män som insjuknade för första gången ökade stadigt för varje år. När hon jämförde incidensen under de tre första åren, 1989-1991, med incidensen för de tre sista, 1998-2000, var ökningen hela 40 procent för kvinnor. Motsvarande andel för männen var 20 procent.  - Ökningen skulle kunna bero på att kvinnor i allt högre grad tagit över männens riskfaktorer. Vi vet att andelen kvinnor som började röka steg kraftigt på 1970-talet. Kanske är det dessa kvinnor som nu slår igenom i strokestatistiken. Även stillasittande arbete och fetma har ökat de senaste årtiondena. Ökningen skulle alltså kunna vara en konsekvens av förändrade levnadsvanor, säger Jennie Medin.  Men ökningen kan också ha helt andra orsaker, om än lika mänskliga. Exempelvis överföringsfel; att diagnoskoden i patientregistret inte överensstämmer med den kod som finns i journalen. Eller kodningsfel, att man valt fel diagnoskod jämfört med den diagnos som står i klartext i journalen.  Ett tredje alternativ är att den diagnos som står i journalen inte stämmer.  - Det kan förklara en del, men långt ifrån hela ökningen. Tidigare studier på akut hjärtinfarkt har visat att 86 procent av diagnoserna i patientregistret stämmer med diagnoserna i journalerna, säger Jennie Medin.  Nu ska hon och hennes kollegor i en valideringsstudie kontrollera om siffrorna verkligen stämmer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev