Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strokerisken tydligt ökad efter hjärtinfarkt

Publicerad: 8 december 2005, 10:06

Risken att drabbas av en stroke är tydligt ökad upp till tre år efter en hjärtinfarkt. Det visar en grupp amerikanska forskare som presenterar sina rön i tidskriften Annals of Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStroke

Forskarna som arbetar vid Mayo Clinic, Rochester, USA, undersökte förekomsten av stroke hos personer som hade drabbats av en hjärtinfarkt, samt jämförde denna med personer som inte hade drabbats av en hjärtinfarkt.

Forskarna undersökte bland annat journalhandlingar från 2 160 personer som hade drabbats av en hjärtinfarkt åren 1979-1998 och följde dem under i genomsnitt 5,6 år.

Studien visar att det bland hjärtinfarktpatienterna inträffade 22,6 slaganfall per 1 000 personmånader under de första 30 dagarna efter infarkten. Det innebar en 44 gånger större risk än i normalpopulationen i Rochester. Risken för stroke var därefter två till tre gånger högre än förväntat under de följande tre åren efter hjärtinfarkten.

Hög ålder, tidigare stroke och diabetessjukdom ökade risken för stroke. Stroke efter en hjärtinfarkt kunde även kopplas till en stor ökning av risken att avlida under perioden.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev