Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strömavbrott på NUS var åskan

Publicerad: 8 augusti 2016, 11:21

Foto: Thinkstock

Helgens strömavbrott på Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå var orsakat av ett åsknedslag, det tror Helge Brändström, överläkare på anestesi- och intensivvårdsavdelning och tjänsteman i beredskap under händelsen.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landstingNorrlands universitetssjukhus

Under lördagskvällen drabbades hela NUS av ett stort strömavbrott, orsaken var att en av två transformatorer slutat att fungera. Ett av sjukhusets reservsystem slogs på direkt, men det var inte alla avdelningar som omfattades av reservelen.

– UPS gick in för de kritiska avdelningarna. Strömavbrottet, på omkring 15 minuter, omfattade de avdelningar som inte var UPS-försedda, säger Helge Brändström till Dagens Medicin.

Ingen patient ska ha kommit till skada.

– Det vi gjorde ganska omgående, bara några minuter efter händelsen, var att höja beredskapsläget till stabsläge på sjukhuset. Och vi ringde runt till alla kritiska avdelningar för att inventera eventuell patientpåverkan, och om de blivit drabbade med störningar på annat sätt, det var inte hos någon avdelning som händelsen orsakat någon direkt patientpåverkan.

På geriatriken orsakade strömavbrottet bortfall av telefoni och it men inte heller det ska ha påverkat verksamheten speciellt mycket i och med att det var natt, enligt Helge Brändström. Inom 10-15 minuter kunde strömmen ledas om och förbi den trasiga transformatorn. Nu kommer det att ta en till två dagar innan en ny transformator är på plats. Fram till dess hoppas Helge Brändström på att den andra av de två transformatorerna håller.

– Under den här tiden när vi bara har en transformator är vi mer sårbara om det skulle uppstå ytterligare en skada på den transformator som vi nu har kopplat in. Det gör oss ökat sårbara fram till dess att den nya transformatorn är på plats.

Enligt Helge Brändström har det varit en åskrik sommar i hela landet och ha tror att det är åskan som föranlett strömavbrottet.

– Detta var inte ett direkt åsknedslag vid händelsen, utan allting tyder på att det har varit ett åsknedslag för några dagar sedan som har skadat den här transformatorn. Den har sedan fortsatt att fungera fram till i lördags.

Han vill poängtera att åskväder kan ställa till stora problem och vill skicka en påminnelse till alla Sveriges sjukhus om att trotts överspänningsskydd och reservsystem är sjukhusen extra utsatta för åskväder.

– Det finns två bekymmer med åska, det ena är att det är fullständigt oförutsägbart var blixten slår ner, och det andra är att det är väldigt svårt att skydda sig från dess påverkan med de enorma energimängder som frigörs. Och om man ska dra någon lärdom av den här händelsen, inte bara för vårt sjukhus utan generellt i landet, så är det att man måste ha en ökad beredskap för elstörningar i samband med åskväder. Det vet alla men det tål ändå att påpekas.

Behövs det nya lösningar?

– Ja, det här är något som man behöver bättre lösningar på i framtiden, bättre överbelastningsskydd för överspänningar i samband med blixtnedslag. Och det gäller inte enbart för oss utan det är generellt.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev