Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Struktur av astmaprotein öppnar för nya läkemedel

Publicerad: 16 Juli 2007, 14:15

En forskargrupp vid Karolinska institutet har kartlagt strukturen av ett protein som är viktigt för uppkomsten av den inflammatoriska reaktionen vid astma. Kartläggningen kan bana väg för nya läkemedel.


Enzymet LTC4-syntas har en nyckelroll i bildningen av leukotriener, som är viktiga signalämnen i den inflammatoriska reaktionen vid astma. Forskarna har länge försökt skaffa sig en exakt bild av proteinets tredimensionella struktur. Därigenom skulle det gå lättare att designa läkemedel som har enzymet som måltavla. Hittills har dock alla sådana kartläggningsförsök misslyckats.

Men nu har forskare vid Karolinska institutet i Solna lyckats beskriva strukturen för det gäckande proteinet med hjälp röntgenkristallografi. Kartläggningen presenteras på tidskriften Natures hemsida.

Forskarna har även identifierat de delar av strukturen som binder de ämnen som reglerar proteinets aktivitet.

– Förhoppningen är att vår kartläggning kan ge upphov till nya läkemedel. Genom att känna strukturen är det möjligt att åstadkomma läkemedel som passar som hand i handske för att blockera LTC4-syntaset, säger Jesper Z Haeggström, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska institutet i Solna, som är en av författarna till den artikel där kartläggningen presenteras.

Vissa astmaläkemedel som används i dag verkar genom att blockera de receptorer som leukotrienerna binder till, något som inte alltid fungerar eftersom dessa kan verka genom att flertal receptorer. Att blockera LTC4-syntaset och därmed hindra produktionen av leukotrienerna skulle därför kunna vara effektivare, tror Jesper Z Haeggström.

Den aktuella upptäckten kan även komma att få betydelse för andra sjukdomar, eftersom LTC4-syntas och besläktade varianter av enzymet även är inblandade i flera andra sjukdomsprocesser, exempelvis i uppkomsten av hjärtinfarkt.

– Vår kartläggning ökar möjligheterna att framställa enzymhämmande läkemedel också mot andra sjukdomar, säger Jesper Z Haeggström.

Nature online 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev