Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Strukturproblem hotar svensk forskning om medicinsk teknik

Publicerad: 25 maj 2006, 09:48

Om den svenska forskningen om medicinteknik ska hänga med i den internationella utvecklingen behövs mer pengar och en satsning på tvärvetenskap. Det anser en expertpanel som granskat forskningen.


Gruppen har granskat 61 forskargrupper inom medicinsk teknik som finansierats av Stiftelsen för strategisk forskning, Vetenskapsrådet och Vinnova under åren 1997-2005.

Utvärderingen visar att Sverige håller sig väl framme inom många områden, bland annat medicinsk bilddiagnostik, biosensorteknik och mikroanalyssystem. Men utvärderarna hävdar, enligt ett pressmeddelande, att det är nödvändigt att svenska forskare hittar nya kopplingar mellan medicinsk och teknisk forskning. Dessutom måste samarbetet stärkas både med den kliniska verkligheten och med industrin.

Dessutom föreslår experterna som granskat forskningen att det behövs mer pengar till hela området, från grundforskning till strategiska initiativ, och att risktagande måste få större utrymme.

Som en följd av detta kommer Vinnova, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet att utlysa möjlighet att ansöka om forskningsanslag inom medicinsk teknik i juni.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev