fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenter berättar om kränkningar

Publicerad: 1 december 2017, 11:07

Foto: Thinkstock

Läkar- och sjuksköterskestudenter vid ett av landets lärosäten har samlat sina vittnesmål om sexuella trakasserier.

Ämnen i artikeln:

Metoo

Läkartidningen publicerar några av vittnesmålen på fredagen och konstaterar att det även inom universitetsvärlden finns en tystnadskultur där kränkningar och övergrepp kan ske utan konsekvenser. Studenterna upplever att en anmälan kan försämra möjligheterna att få jobb.

I ett av vittnesmålen berättar en läkarstudent om en kvällsjour under termin sju. Läkaren som handledde studenten kommenterade både studentens utseende och ålder. ”Jag kände mig obekväm men visste inte vad jag skulle svara. Han hade nattjouren och skulle sova på soffan i jourrummet. Jag avböjde. Jag fick min underskrift för passet och gick hem. Kände mig obekväm men sa inte ifrån, han var ju min handledare den kvällen och jag vill se så mycket som möjligt av jobbet.”

Kvinnliga studenter beskriver hur de får sexuella anspelningar och inviter från såväl handledare som föreläsare. Och att de också kan möta en attityd av att de är svaga och sköra.

Nu kräver studenterna att anvariga vid utbildningarna reagerar och i framtiden säkerställer att ingen student som berättar om trakasserier utsätts för repressalier.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev