Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Studenter blir hyrläkare på finska vårdcentraler

Publicerad: 14 maj 2008, 12:46

35 000–45 000 kronor i ingångslön. Så mycket erbjuder det nystartade bemanningsföretaget Doctavia de läkarstudenter som tar vikariat som underläkare i Finland.


Förra sommaren åkte Sayid Zommorodi och några studiekamrater till Finland för att vikariera på Ekenäs hälsovårdscentral. Det är bakgrunden till bemanningsföretaget Doctavia.

– Jag insåg att Finland har ganska stor läkarbrist. Och som student är det otroligt lärorikt att jobba på vårdcentral, så jag tänkte att fler borde få möjlighet att göra det. Det behövs en koppling mellan studenter och arbetsgivare, säger Sayid Zommorodi.

Enligt texten på Doctavias hemsida erbjuder företaget ”stora möjligheter för vårdgivare att fylla sina behov av kvalificerade och engagerade läkare”. Tanken är att läkarstudenter som har gått termin tio, men ännu inte gjort sin AT, ska hyras ut inom hälso- och sjukvården i hela Norden, för längre och kortare perioder.

Student får inte vikariera i Sverige

Sayid Zommorodi, ensam ägare av Doctavia, säger att deras studenter håller toppklass.

– Vi går igenom meriter och referenser och gör personliga intervjuer. Många har referenser från hand­ledare och studierektor från utbildningen. Många har också jobbat inom vården tidigare, som vårdbiträden och undersköterskor, säger Sayid Zommorodi.

Hittills har företaget rekryterat fyra blivande läkare som ska vikariera på Ekenäs hälsovårdscentral i den finländska skärgården i sommar. I Sverige kan läkarstudenter inte vikariera inom primärvården före sin allmäntjänstgöring. Det går däremot bra i Finland.

Har studenterna nog med kunskaper för att klara av jobbet på vårdcentralen?
– Ja. Studenter har fräscha kunskaper och är engagerade. De jobbar på bra, säger Sayid Zommorodi.

Får de tillräckligt med handledning?
– Ja, handledningen är väldigt bra. När jag var där förra sommaren behövde jag aldrig känna att jag var ensam. Det enda sättet att lära sig är ju också att kliva in i rollen.

Heidi Stensmyren är ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Hon tycker att ett bemanningsföretag för underläkare låter intressant.

– Vi är öppna för nytänkande och det är kul att en läkare är entreprenör, säger hon.

– Men det är lätt att se att det kan finnas problem också i och med att så unga läkare behöver bra handledning. Man måste veta att det finns erfarna läkare där så att man inte kommer till en tom vårdcentral. Det är ofta det som händer med stafettläkare.

Många tvingas vänta på AT

Heidi Stensmyren tycker att det bästa är att gå direkt till AT efter examen från läkarprogrammet. Å andra sidan kan Doctavia vara konsekvensen av att studenter ofta tvingas vänta upp till ett år på att få göra AT i storstäderna, menar hon.

Frågan är också om det verkligen finns ett behov av ett bemanningsföretag för läkarstudenter och underläkare. Lena Lindahl, personalspecialist för AT och ST inom Norrbottens läns landsting, säger att hon inte skulle anlita ett sådant.

– Absolut inte! Vi har så många sökande till underläkartjänster, speciellt på sommaren. De söker hit spontant, säger Lena Lindahl.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev